KAKO DA UKRASITE KIŠOBRAN

21.11.2022

Sa dolaskom jeseni stižu nam i kiše. Kišobrani nam ovih oktobarskih dana postaju obavezni aksesoari. Ali, pre nego što pokažemo kako da ukrasite sopstveni kišobran, pročitajte neke od zanimljivosti vezanih za kišobrane.

 

Iako ne postoji tačan podatak, veruje se da je kišobran u svom originalnom obliku star oko 5 milenijuma i da potiče iz Kine. Naime, kišobran se prvi put pojavio na pobedničkom spomeniku Saragonu, caru Akada, iz oko 2400. godine pre naše ere. Saragon je prikazan kako jaše ispred svoje vojske sa slugom koji nosi suncobran iza njega. Nekada se izrađivao od svile, a u starim društvima Dalekog istoka, Afrike i Evrope kišobran je bio simbol moći i pripadnosti plemstvu. Danas se izrađuju od različitih materijala, voštanog papira, pamuka, svile, plastične folije i najlona.

 

Ukoliko su vam dosadili jednostavni crni kišobrani i volite da budete „sami svoj majstor”, pokazaćemo vam kako da u nekoliko koraka ukrasite kišobran u neonske boje.

 

Tmurne i sive dane započnite zabavnim kišobranom.

 

Evo šta vam je potrebno da napravite sopstveni kišobran u boji:

 

  • običan crni kišobran
  • molerska krep traka
  • boja za platno
  • četkica za farbanje

 

1.Najpre na ivicama svog kišobrana zalepite molersku krep trakom, a potom trakom napravite nasumične linije preko kišobrana. Uverite se da je vaša traka jako dobro zalepljena na kišobran. Neće se zalepiti za kišobran tako dobro kao za zid, ali definitivno funkcioniše.

 

2.Kada je vaš kišobran zalepljen, počnite da bojite! Pritisnite traku oko svakog dela još jednom pre nego što počnete da farbate. I dok nanosite boju, uverite se da počinjete od trake i četkate prema sredini dela. Ovo će pomoći da boja ne prodre

 

  1. Prvi sloj boje neće u potpunosti prekriti crno ali nemojte da brinete! Samo sačekajte da se taj sloj boje osuši i dodajte još jedan! Na ovom primeru koji smo vam pokazali žuta i roze boja su nanesene u tri sloja, dok su plava i zelena prekrivene nakon dva sloja.

 

Kada su svi delovi obojeni, nežno povucite traku. Uradite to pažljivo kako ne bi slučajno povukli i boju zajedno sa trakom!

 

Biće vam potrebno nekoliko sati da za ovaj poduhvat ali jednostavno bićete oduševljeni kako je to ispalo.

 

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i ako odlučite da i sami ukrasiti svoj kišobran, voleli bismo da vidimo vaše fotografije.

NEW MAGAZINE