KAKO NAPRAVITI USPEŠAN YOU TUBE KANAL?

05.05.2021

Da li ste znali da ćete, ako upitate nekog klinca šta želi da bude kada poraste, verovatno tri puta češće čuti odgovor YouTuber nego astronaut? Kosmos se nekada smatrao najpoželjnijim radnim mestom među decom, ali ga je sada potisnula mnogima omiljena platforma za deljenje i gledanje snimaka. Ako i sami želite da se oprobate u YouTube vodama, morate imati u vidu konkurenciju jer se svakog minuta doda više od 500 časova video-zapisa. Otkrivamo vam nekoliko jednostavnih koraka da baš vaš YOU TUBE kanal bude uspešan.

 

Kreirajte Brand Account

Razmišljajte unapred. Iako tokom ukucavanja podataka za pravljenje YouTube kanala verovatno nećete razmišljati o cilju da se nađete među kanalima koji okupljaju više od milion pratilaca, Brand Account će vam značiti u budućnosti, kako se vaš biznis bude razvijao. Zašto ne lični nalog? Pre svega zato što ćete u tom slučaju biti upisani pod svojim imenom i prezimenom i samo ćete vi moći da mu pristupite, dok Brand Account omogućava istovremeno logovanje više osoba. Dodatni razlog je to što će vam mejlovi od gledalaca i potencijalnih klijenata stizati u privatno poštansko sanduče, koje verovatno niste namenili biznisu.

 

Zapitajte se ko je vaša ciljna grupa

U zavisnosti od toga kakav sadržaj planirate da prezentujete na svom kanalu, odredite ciljnu grupu i istražite njene navike. U slučaju da ste tinejdžer i da su vam snimci o tome kako zavitlavate svoje društvo, verovatno će vas pratiti vaši vršnjaci, te bi trebalo da imate u vidu da oni više vole kraće videe.

 

Zapitajte se ko je vaša konkurencija

Ne libite se da pogledate rad svojih konkurenata. Na primer gledanje sadržaja fokusiranog na kupovinu i pronalaženje dobre polovne garderobe skočilo je čak deset puta, a neko je to prepoznao. Potrudite se da i sami ispratite modu.

 

NAJVAŽNIJA BIZNIS LEKCIJA YOUTUBERA – privucite pažnju gledalaca jakim naslovima i dobrom thumbnail sličicom (NOT A CLICKBAIT)

Tražeći video po svojoj meri, gledaoci najčešće letimično prelete naslove. Da bi pokrenuli baš vaš klip, morate da ih zavedete na prvi pogled. Džabe ste izvodili najkomplikovanije trikove na skejtu ako u naslovu napišete „Vožnja skejta”, a kao thumbnail sličicu stavite mutan isečak iz snimka na kome se vide ostali skejteri kako sede na tribinama. Umesto toga predlažemo „NAJKOMPLIKOVANIJI trikovi na skejtu u TRI LAKA POTEZA”, koji ćete ilustrovati fotkom sebe u fascinantnom flipu, nekim pop-art vizuelnim elementima i natpisom „NISAM PAO”, koji možete da dodate u jednostavnom online programu Canva.

 

Izgradite prepoznatljiv identitet

Ukoliko ste već kreirali Brand Account, onda u skladu s tim posmatrajte sebe i svoj sadržaj kao brend. Zavijte se u prepoznatljivo ruho. Napišite opis kanala u sekciji „About” kako bi gledaoci znali šta da očekuju od vas. Dodajte ikonicu visoke rezolucije. Za baner iskoristite ilustraciju kojom ćete poželeti dobrodošlicu posetiocima i informisati ih kojim danima i u koje vreme kačite nove videe.

 

Odrešite kesu da biste je napunili – reklamirajte se

YouTube oglašavanje predstavlja efikasan način da doprete do novih osoba. Targetirajte one za koje verujete da bi bili zainteresovani za vaš sadržaj.

 

Snimajte videe u saradnji s vama sličnim YouTuberima za svoj, ali i njihove kanale

Tim bolje ukoliko su oni već ostvareni i proslavljeni. YouTuberi na tuđim kanalima obično gostuju pod krinkom druženja, ali zapravo i domaćini i gosti na taj način osvajaju „nova tržišta”.

 

Analizirajte i prilagođavajte se

Kako vaš kanal bude kvalitativno i kvantitativno rastao, moći ćete da izmerite svoj uspeh na osnovu analitike. Zaključićete da li ste bili u pravu kada ste na početku pretpostavili ko će vas gledati, kao i kada su vaši gledaoci najaktivniji, s kojih uređaja vas prate i koji tip videa najbolje prolazi kod njih, što će vam biti značajno za osmišljavanje budućeg sadržaja.

NEW MAGAZINE