KAKO SU SE DINOSAURUSI OGLAŠAVALI, RIKOM ILI GUGUTANJEM?

18.01.2023

 

 

Dinosaurusi su obično zamišljani kao glasna i bučna stvorenje, ali nova istraživanja sugerišu da ovo baš i nije istina.

 

Dinosaurusi su dominirali Zemljom tokom većeg dela mezozoika, jedne od tri geološke ere fanerozojskog eona. Drugim rečima, bezbroj rodova i vrsta ovih drevnih životinja je živelo u periodu od pre oko 240 miliona godina do pre 66 miliona godina. Danas su ostali sačuvani fosilni zapisi nekih od njih, koji su naučnicima pružili dosta podataka o tome kako su izgledali ili da li su bili mesožderi ili biljojedi i tome slično. Ali, ono što je uspevalo da im izmakne jesu organski materijali njihovih vokalnih organa, za razliku od respiratornih koje su uspeli da dokumentuju.

 

 

Stoga, da bi saznali kako su zvučali, istraživači su koristili različite metode poput upoređivanja podatka o njihovim respiratornim i vokalnim organima sa podacima dobijenih kod savremenih životinja koje su danas najbliže njima – pticama. A kako tvrdi Džulija Кlark, paleontologa sa Univerziteta Teksas u Ostinu, najveće iznenađenje za naučnike tokom ovog istraživanja jesu rezultati koje su dobili za dinosauruse predatore poput T.rex-a.

 

“Mnoge od ranih rekonstrukcija vokalnih sposobnosti dinosaurusa bile su pod uticajem onoga što sada povezujemo sa zastrašujućim zvucima koje ispuštaju veliki predatori poput lavova”, rekla je ona za Bi-Bi-Si u intervjuu. Međutim, istraživanja nje i njenih kolega sugerišu kako je malo verovatno da su dinosaurusi tada ispuštali urlike, posebno kada je lov u pitanju. Mnogo je verovatnije da su T. rex i drugi dinosaurusi koji ne lete proizvodili neku vrstu gugutavog zvuka – sličnog onom koji danas prave ptice. Pored toga, postoji niz drugih teorija o tome kako su različiti dinosaurusi mogli da komuniciraju.

 

“Teropodi sa pernatim krilima su možda mahali njima, kao što to često rade savremene ptice, da bi se predstavile”, objašnjava paleontolog Filip Senter sa Univerziteta Fajetvil. Takođe, postoji i teorija da su sauropodi koristili svoje repove da privuku pažnju na sebe.

 

Svuda unaokolo čuje se cvrkut

Dakle, zaključak sturčnjaka je da i ukoliko je postojao neki dinosaurus tu i tamo koji je rikao, mezozoik nije bio ispunjen samo tim zvukom. Gugtanje, pucketanje i šuštanje su takođe mogli da se čuju. Posebno ako se uzme u obzir da dinosaurusi nisu bili jedine životinje tada na planeti.

 

Studije predvođene Čunpengom Кsuom i Bo Vangom sa Кineske akademije nauka bavile su se ispitivanjem fosilnih ostataka starih između 200 i 160 miliona godina i otkrili da su insekti u to vreme već mogli da prave razne zvukove – što sugeriše da je zvučni svet ranog mezozoika bio dosta drugačiji od današnjeg. Кako su tačno dinosaurusi komunicirali tokom ovog vremena, biće utvrđeno daljim istragama, ali ono što je jasno je da su imali na raspolaganju čitav niz zvučnih opcija.

NEW MAGAZINE