KANOPI

31.05.2021

Dok nastavljamo naše putovanje u predstavljanju najboljinh platformi za striming (protok audio i video sadržaja ili reporodukcija u realnom vremenu), platforma odabrana ovog meseca je malo poznat dobavljač usluge striminga pod nazivom: Kanopi (engl. – Kanopy). Najizrazitija karakteristika Kanopija je ta što pruža zabavu za celu porodicu.

 

Kanopi je 2008. počeo da obezbeđuje filmove akademskim institucijama i sada ima kolekciju od preko 30.000 filmova koje možete da reprodukujete u realnom vremenu na velikom broju platformi. Dobavljač pomaže u popunjavanju praznine, koju su ostavili nezavisni bioskopi koji se zatvaraju širom sveta, tako što obezbeđuje filmove koje ne možete pronaći nigde drugde. Drugim rečima, Kanopi je platforma za nezavisne filmove i dokumentarce koji su koliko raznoliki, toliko i podstiču na razmišljanje.

 

Još jedna stvar (najčešće – prva stvar) za koju se pitaju svi ljudi koji razmišljaju o korišćenju usluga striminga jeste koliko će ih koštati svaka pojedinačna usluga striminga. U ovom aspektu sa sigurnošću možemo tvrditi da je Kanopi zaista teško pobediti, jer svoju uslugu nude BESPLATNO.

 

 

Šta možete gledati na Kanopiju?

 

Kanopi nudi mnoštvo drama, komedija, dokumentarnih filmova, biografija i televizijskih serija. Na primer, u ponuđenoj selekciji se nalazi pobednik za najbolji film iz 2017. godine „Mesečina“, dokumentarni film nominovan za Oskara „Ja nisam vaš crnac“, kao i popularne serije glavnih televizijskih mreža kao što su Histori (History), Ej-and-I (A&E) i Pi-Bi-Es (PBS). Kriterion Čenel (Criterion Channel) takođe pruža neke filmove.

 

Poput striming usluge Kriterion Čenela, Kanopi nudi klasične holivudske filmove poput „Rodila se zvezda“, „Njegova devojka Petko“ i „Nazovi M radi ubistva“. Tu su i neki potpuno obrazovni filmovi i serije sa Velikih kurseva (The Great Courses).

 

Kanopijeva partnerstva sa distributerskim gigantima kao što su A24, Bliker Strit (Bleecker Street), Ejdž-Bi-Ou Dokumentari Films (HBO Documentari Films), Paramaunt (Paramount), Pi-Bi-Es i Semjuel Goldvin Films (Samuel Goldwyn Films) takođe daju usluzi značajnu vrednost, čak i ako Kanopi nema originalni sadržaj pod svojim imenom. Raspon sadržaja uporediv je s onim u dokumentarnim filmovima Pi-Bi-Esa, koji potiču iz Amerikan Ekspiriensa (American Experience), Amerikan Mastersa (American Masters), Frontlajna (Frontline), Independent Lensa (Independent Lens), Nejčura (Nature), Nove (Nova), Pi-Ou-Vija (POV) i drugih nezavisnih producenata.

 

 

Kako otvoriti nalog na Kanopiju?

 

Ako postoji jedan problem u vezi sa Kanopijevom uslugom striminga, to je da ne nudi pojedinačne pretplate. Kanopi se udružuje sa javnim bibliotekama, kao i sa univerzitetskim/fakultetskim bibliotekama koje vam svojim izdašnim finansiranjem omogućavaju da gledate probrani sadržaj na željenom uređaju bez novčane naknade i reklama. Drugim rečima, dostupan je samo u javnim i univerzitetskim/fakultetskim bibliotekama, tako da morate biti član biblioteke sa kojom Kanopi sarađuje kako bi ste  počeli da ga koristite.

 

Ako se pitate da li je neka javna biblioteka na Kosovu učinila Kanopi dostupnim, na https://vvv.kanopi.com/ ćete naći mapu na kojoj možete potražiti ime svoje varošice, grada ili javne biblioteke. Mi smo malo potražili i, kao što smo očekivali, nijedna javna biblioteka na Kosovu nema Kanopi.

 

 

IPAK, POSTOJI JEDNA DOBRA VEST!

 

Naime, Kanopi se svake nedelje udružuju sa novim bibliotekama, a na svojoj veb-stranici navode da se „nadaju će jedna od njih uskoro biti i vaša!“ Zbog toga, oni i podstiču sve da direktno kontaktiraju svoje biblioteke i informišu ih da su zainteresovani za Kanopi. Ko zna, vaš upit može pokrenuti pružanje potpuno nove usluge na Kosovu.

 

Zar to ne bi bilo dostignuće kojim se možete pohvaliti svojim prijateljima!?  

 

NEW MAGAZINE