KARBONSKI OTISAK

14.10.2020

Šta je efekat staklene bašte?

Poslednjih godina, termin “staklene bašte” je povezivan sa povećanjem prosečne temperature zemljine površine što dovodi do klimatskih promena.

 

Temperatura na planeti postepeno raste, nivoi mora i okeana se podižu usled topljenja leda na zemljinim polovima i ekstremne vremenske prilike su sve češće. Ove promene imaju ozbiljne posledice na integritet ekosistema, vremenske prilike, dostupnost hrane, industriju, useve, transport i infrastrukturu. Ljudska aktivnost pogoršava efekat staklene bašte, doprinosi povećanju koncentracije štetnih gasova u atmosferi i to je glavni uzrok postepenih klimatskih promena.

Šta je karbonski otisak?

Karbonski otisak je ukupna količina gasova sa efektom staklene bašte i izražave se u količini ugljen-dioksida proizvedenog direktno ili indirektno od strane pojedinca, sistema, organizacije, aktivnosti ili proizvoda.

 

U skladu sa navedenom definicijom, karbonski otisak đubriva je ekvivalentan količini emitovanog ugljen-dioksida prilikom proizvodnje jedne tone đubriva. To je internacionalni termin, precizan i koristan pokazatelj efekta koji đubriva imaju na klimatske promene. Što je manji karbonski otisak, manja je šteta koju đubrivo pričinjava životnoj sredini.

 

Karbonski otisak je korisno sredstvo koje pomaže razumevanju i smanjivanju efekta koji svaki proizvod ima na globalno zagrevanje

 

 

 

NEW MAGAZINE