“KENI NIJE MRTAV: ISTRAJNOST KAO KLJUČ USPEHA”

26.03.2024

 

 

Gitarski trio “Keni nije mrtav” čine Mateja Đokić (gitara, glavni vokal), Matija Pešić (bas, prateći vokal) i Sava Tomić (bubanj). Ovaj bend, rođen u Kruševcu 2017. godine, često se svrstava u žanrove poput pank roka, pop panka i alternativnog roka, a prepoznatljivi su po svojim jedinstvenim koncertnim performansima. Mnogi ih opisuju kao jedan od “najaktivnijih bendova u regionu” zbog svojih upečatljivih nastupa.

 

Započeli su koncertnu sezonu za 2024. godinu u Novom Sadu, a već krajem januara održali su nastup u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” u severnom delu Mitrovice. Razgovarali smo s članovima benda pred njihov mitrovački nastup, na kojem su predstavili svoj album “Ajmo da plešemo” i prvi put izveli pesmu “Dijamanti”, s kojom se takmiče na beogradskom festivalu “Pesma za Evroviziju 2024”.

 

Počeci benda

Osnivanje benda proizašlo je iz ideje Mateje, a pre same formacije benda, Mateja i Matija su amaterski svirali, inspirisani muzikom bendova poput Six Pack, Korn, Slipknot i Limp Bizkit. Sava, osim što svira bubnjeve, preuzeo je ulogu producenta benda. Prvi nastup ovog sastava desio se u avgustu 2017. godine tokom Grizlijade u Kruševcu. “Posle prve svirke, znali smo da će ovo biti naš put”, kaže Mateja na početku razgovora za 4You Magazin. Trio se slaže da je za uspeh benda potrebno mnogo vežbanja, sviranja i strpljenja, ali takođe naglašavaju i važnost doslednosti. “Rokenrol je kao stari zanat koji se gradi i kaluje, ali ključ je održati viziju i doslednost planu. Uspeh će doći kada bude vreme za to”, ističe Mateja. Prva pesma koju su stvorili nosi naziv “PBR” (Par besmislenih reči), a Mateja ju je napisao dok je bio u srednjoj školi. Bend se svrstava u moderni alternativni rok, ali ih odlikuje izrazita energičnost i buntovnost.

 

Objavljivanje albuma

Debitantski album “Ajmo da plešemo” objavljen je 5. novembra 2021. godine putem interneta u izdanju izdavačke kuće ’Mascom Records’. Zvuk albuma kombinuje elemente pank muzike, pop-panka i alternativnog roka. Singlovi “Venecijaneri”, “Samodisciplina” i “Vetar” najavili su izdanje, dok su u decembru 2021. godine objavili spotove za pesme “Samodisciplina”, “Ajmo da plešemo” i “Vetar”. Album se našao na nekoliko lista najboljih albuma 2021. godine, a pesma “Samodisciplina” bila je u finalu konkursa za nagradu Milan Mladenović 2021. godine. Promociju albuma započeli su turnejom u Ljubljani, a zatim su nastupili u Beogradu, Bijeljini, Novom Sadu, Nišu, Sarajevu, Mostaru i Kruševcu. Krajem februara prošle godine, bend je predstavio singl “Pod tvojim prstima” – zavodljivu i modernu rokenrol pesmu.

 

„Keni nije mrtav“

Naziv benda “Keni nije mrtav” aludira na šalu iz animiranog filma “Saut Park”, u kojoj lik Kenija Makormika umire na različite načine. Matija, veliki fan ovog crtanog filma, zaslužan je za naziv benda. Želeli su da poruče da je Keni simbol panka, a da pank, ipak, nije mrtav. Bend je stekao pažnju na raznim svirkama i muzičkim festivalima širom Srbije i regiona, uključujući Koncerte na Zidiću, Beogradski festival piva, Nišvil i Egzit. Pesmom “Dijamanti” učestvovali su u prvoj polufinalnoj večeri i plasirali se u finale festivala “Pesma za Evroviziju 2024”, gde se bira predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije, koja se ove godine u Malmeu, Švedska. Bend “Keni nije mrtav” ima poruku za mlade bendove i muzičare koji tek počinju svoj put: “Da bi bend postao bend, mora se mnogo vežbati i svirati. Potrebno je mnogo vremena i godina da bi se postiglo nešto. Mi smo vežbali mnogo i verujemo da smo danas uspešni.”

NEW MAGAZINE