KFOR CIMIC PODRŽAVA LOKALNE INSTITUCIJE

02.02.2024

Kao značajan dokaz posvećenosti KFOR-a negovanju održivog, demokratskog, multietničkog i mirnog Kosova, KFOR CIMIC (Civilno-vojna saradnja) je nedavno organizovao dve značajne donacije u opštinama Elez Han i Lešku, sa ciljem jačanja lokalnih institucija.

 

Negovanje udobnosti i obrazovanja

Pukovnik Gabriele Vacca, komandant Regionalne komande Zapad, izrazio je svoje oduševljenje na svečanosti na kojoj je uručio velikodušnu donaciju predškolskoj ustanovi u opštini Elez Han. Ovom značajnom događaju prisustvovale su razne zvanice, uključujući i predstavnike opštine. Potvrđujući primarni mandat KFOR-a da obezbedi mirno i bezbedno okruženje, pukovnik Vacca je istakao proširenu posvećenost organizacije negovanju održivog, demokratskog i multietničkog Kosova.

 

Preko potrebna donacija

Donacija, koja uključuje krevete i police, ima za cilj stvaranje udobnog i sigurnog okruženja za decu, promovišući osećaj zajedništva i brige. Pored toga, pomoći će u stvaranju optimalnog okruženja za učenje, igru i opšti razvoj deteta. Mevljude Baraži (Mevlude Barazhi), direktorka predškolske ustanove “Ardhmeria“ u Elez Hanu, izrazila je duboku zahvalnost, ističući transformativni uticaj donacije na njihove trenutne potrebe. Direktorka Baraži je izjavila: „Ovo je tek treća godina kako naš objekat radi. Do sada nismo imali krevete, pa su deca spavala na dušecima položenim na pod, a mi uopšte nismo imali police. Dakle, možete zamisliti koliko nam je bilo teško da ovoj deci pružimo kvalitetne usluge dnevnog boravka. Zahvaljujući ovoj donaciji, sada imamo dovoljno kreveta i polica za naše trenutne potrebe.” Ona je zahvalila KFOR-u na njihovom kontinuiranom radu, ističući da ovaj velikodušni čin ne samo da obezbeđuje prostor za negovanje dece, već i naglašava posvećenost KFOR-a obrazovnom blagostanju mlađe generacije.

 

Osnaživanje obrazovanja u Osnovnoj Školi „Stana Bačanin“ u Lešku

Nekoliko nedelja pre donacije u Elez Hanu, CIMIC je uručio jednako važnu donaciju osnovnoj školi „Stana Bačanin“ u Lešku. Major Jason Autry, koji je predstavljao Regionalnu komandu Istok i CIMIC, nadgledao je uručenje donacije, koja se sastojala od mašine za cepanje drva i osnovne zaštitne opreme, i koja je  rešila specifične potrebe ključne za rad škole. Major Autry, izrazio je čast i zadovoljstvo što je bio deo ovako značajnog događaja i istakao je važnost podrške obrazovanju dece. Njegovo priznanje posvećenosti onih koji su uključeni u podršku školama u zajednici odražava posvećenost KFOR-a da ostvari trajni uticaj na budućnost dece. Jovica Virijević, nastavnik tehničkog obrazovanja i zamenik direktora škole “Stana Bačanin”, ponovio je značaj ove donacije na njihove svakodnevne aktivnosti. “Sistem grejanja u našoj školi radi na drva. Do sada su sva drva pripremana ručno za sagorevanje. Stoga će ova mašina za cepanje drva, ključni deo donacije, smanjiti ne samo radno opterećenje osoblja, već će direktno koristiti učenicima obezbeđujući efikasnije i udobnije okruženje za učenje.” On je istakao da ovo nije prva donacija koju je škola dobila od KFOR-a, potvrđujući posvećenost KFOR-a dobrobiti svih ljudi koji žive na Kosovu.

 

 

U zaključku, ove donacije predstavljaju primer aktivnog angažovanja KFOR CIMIC-a i predstavljaju svedočanstvo posvećenosti KFOR-a unapređenju kvaliteta života za sve zajednice koje žive na Kosovu. Ove inicijative prevazilaze vojni mandat, simbolizuju duh saradnje i trajne podrške svim ljudima na Kosovu.

NEW MAGAZINE