KFOR donira medicinsku pomoć ambulantama na Kosovu

23.02.2021

Zahvaljujući vrednoj donaciji KFOR-a, lokalne ambulante u Crkvenoj Vodici i Babinom Mostu, u opštini Obilić, mnogo lakše će obavljati svoje dnevne aktivnosti i lečenje pacijenata. Medicinski inventar, EKG aparati, toplomeri, aparati za merenje pritiska, samo su deo pomoći koju su ove ambulante dobile tokom prethodne godine dok  se ceo svet bori protiv Covid-19 pandemije.

 

Direktor Doma zdravlja u Prilužju, Mirko Mašić, rekao je da je ovo je još jedna potvrda dobre saradnje sa pripadnicima misije KFOR-a.

 

„Danas je na delu ovde još jedna donacija u vidu inventara, koji će u značajnoj meri pomoći našim radnicima u daljem radu i u borbi protiv pandemije COVID-19. U ovoj teškoj godini, svakako je pomoć u vidu ovog materijala izuzetno značajna. Unaprediće naš rad, unaprediće dijagnostiku i svakako će pacijentima olakšati puno u smislu da će uslugu imati na licu mesta, i da neće biti transportovani ka nekim drugim ustanovama’’, naglasio je Mašić.

 

On je istakao da su svi posvećeni tome da adekvatno zbrinu pacijente i pruže im neophodnu zdravstvenu negu.

 

I ambulanta u Babinom Mostu dobila je nameštaj i opremu poput EKG aparata, kao i druge osnovne instrumente, vitalne za lečenje pacijenata. CIMIC jedinice KFORa su mnogobrojnim donacijama ambulantama u vidu medicinske i zaštitne opreme širom Kosova olakšale rad zdravstvenim radnicima.

 

“Ovako slabije opremljene ambulante imaju problema da pruže adekvatnu medicinsku pomoć, a naročito tokom pandemije Covid-19, pa je za nas veoma važno da im pomognemo”, istakla je tom prilikom major Peni Lorente (Pennie Llorente).

 

Doktor Živanka Božić-Milenković, šef ambulante u Babinom Mostu, kazala je da će ova oprema doprineti da bolje organizuju svoj rad i lečenje pacijenata, kao i da su veoma zahvalni KFOR-u na donaciji.

 

„Za prvi i osnovni deo našeg rada, za bavljenje našim aktivnostima, ovo je solidna oprema koju smo dobili, a koju naša ambulanta, nažalost, do sada nije imala. Mi smo prezahvalni, jer vojnici KFOR-a nisu tu samo zbog svojih delatnosti, već prepoznaju i naše potrebe i ovog naroda, vode računa o tome i kada god su u prilici, tu su da nam pomognu,” naglasila je doktorka.

 

Ove donacije samo su neke u nizu od projekata CIMIC jedinice KFOR-a, koje su posebno važne u vreme pandemije. Njima misija KFOR-a konstantno potvrđuje svoju veliku želju da pomogne u stvaranju boljih uslova za rad zdravstvenog sektora.

NEW MAGAZINE