KFOR DONIRAO INTERAKTIVNE TABLE UČENICIMA U OPŠTINI ŠTRPCE

30.10.2020

Pripadnici KFORa, Regionalne komande Zapad, isporučili su šest elektronskih interaktivnih tabli, šest video-projektora i šest laptopova školama u Štrpcu. Projekat finansiran od strane NATO-a uveliko će poboljšati kvalitet lokalnog obrazovnog sistema, a 2000 učenika iz opštine Štrpce, koji pohađaju šest osnovnih i srednjih škola, imaće posebnu korist. Ovaj projekat je pokrenuo tim za civilno-vojnu saradnju iz Glavnog štaba KFOR-a, a zajednički su ga završili italijanski i poljski vojnici. Svečano uručivanje interaktivnih tabli održalo se u školi “Staja Marković“ u Štrpcu. Prisustvovao je komandant KFOR-a Regionalne komande Zapad, pukovnik Đanluka Figus (Gianluca Figus), zajedno sa direktorima škola u kojima se nastava izvodi na albanskom i srpskom jeziku. Tom prilikom su i brojni učenici imali šansu da po prvi put isprobaju novu opremu koja će im olakšati proces učenja. „Deca su budućnost, tako da moramo da ulažemo u njihovo obrazovanje, posebno u vreme pandemije“, kazao je komandant Regionalne komande – Zapad, pukovnik Đanluka Figus, koji je naglasio da je ova pomoć neophodna posebno tokom pandemije COVID-19. On je ponovo potvrdio nepristrasnu posvećenost KFOR-a u pružanju podrške svim institucijama na Kosovu koje rade na suživotu i saradnji, sa posebnim fokusom na obrazovanje mladih generacija: „Deca Štrpca će imati koristi od ove donacije. Za vreme pandemije Covid-19 ova pomoć može biti od velike koristi, jer će poboljšati obrazovni proces. Virus i pandemija nas neće zaustaviti, nastavićemo da radimo sa institucijama i nastavićemo da podržavamo škole, radi što boljeg obrazovanja dece”. Direktorica osnovne škole “Osman Mani”, Ganimete Džemajli (Ganimete Xhemajli), izrazila je zadovoljstvo zbog donacije koju im je obezbedio KFOR, naglasivši da će učenici početi da koriste interaktivne table čim otpočne nastava u školama. Po njenim rečima, donacija je važna za svu decu koja žive u opštini Štrpce, jer će doprineti njihovom napretku u učenju. Ovo će takođe doprineti modernizaciji nastave.

 

Sa njom se složio i direktor Osnovne škole “Staja Marković”, Čedomir Nikolić, koji je izrazio veliku zahvalnost KFOR-u na saradnji. On je uputio i poruku svim učenicima da izdrže ova teška vremena i da se prilagode situaciji kako bi ostala zdrava i spremna za modernije načine učenja i obrazovanja. „Viđamo se često sa vojnicima KFOR-a. Sarađujemo, pomažu nam i razmenjujemo mišljenja. Tako da mogu da kažem da je saradnja odlična. Ovoj školi je potrebna pomoć́, jer ima mnogo dece, imajući u vidu prostor kojim raspolažemo. Ali uz pomoć dobrih ljudi možemo poboljšati naše radne uslove”, istakao je Nikolić. On dodaje da će donirana elektronska oprema poboljšati učenje putem Interneta i da će takođe unaprediti obrazovne standarde, a prema evropskim nivoima. „Interaktivne table će učiniti učenje privlačnijim i lakšim za razumevanje“, kaže učenica Natalija Nikolić koja pohađa osmi razred Osnovne škole “Staja Marković”. Biće nam lakše da učimo uz pomoć́ ove donacije, kazala je. „Mnogo nam znači ova pomoć, nadam se da ćemo na ovaj način lakše komunicirati i sa našim nastavnicima”, istakla je ona.
KFOR-ovi timovi, prisutni na ovoj ceremoniji, obećali su da će nastaviti sa posvećenošću obezbeđivanja sigurnog okruženja, pomažući svim zajednicama koje žive na Kosovu. KFOR od početka izbijanja pandemije korona virusa redovno obavlja svoje aktivnosti, a brojnim donacijama pomogao je mladima na Kosovu u prevazilaženju ove pandemije i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

NEW MAGAZINE