KFOR DONIRAO VREDNU MEDICINSKU POMOĆ LOKALNOJ AMBULANTI U ŽEROVNICI

20.01.2021

Selo Žerovnica smešteno je 4 km severozapadno od Zvečana, u dolini Kozarevske reke i danas broji nešto više od 500 stanovnika. Nedavno je ovo selo, dobilo novu lokalnu ambulantu, koja je godinama bila neophodna meštanima sela. U nameri da ambulanta što pre postane funkcionalna i spremna da pruži neophodnu zdravstvenu zaštitu žiteljima ovog mesta, naročito tokom pandemije COVID-19, KFOR je odlučio da ovoj medicinskoj ustanovi donira vrednu i neophodnu medicinsku opremu. Sterilizator, inhalator, pulsni oksimetar, aspirator, kompjuter, samo su deo pomoći koji je KFOR donirao lokalnoj ambulanti u Žerovnici. Zdravstveni radnici ove ustanove su prilikom uručenja donacije izrazili neizmernu zahvalnost vojnicima.

 

KFOR-a, koji su im doneli neophodnu pomoć u vreme kada se celo čovečanstvo bori protiv pandemije, izazvane virusom COVID-19.Doktorka Mirjana Blagojević, upravnica Zdravstvenog centra “Kosovska Mitrovica”, istakla je koliko je ova pomoć značajna za sve žitelje ovog područja.

 

„Dobili smo jednu lepu i vrlo značajnu donaciju od KFOR-a. Ovo nije prvi put da nam oni pomažu, pre nekoliko godina takođe su nam doneli pomoć. Današnja donacija je vrlo značajna i obuhvata sterilizator, inhalator, pulsni oksimetar, aspirator, elektro kardiogram i ručni fotometar za određivanje glikemije u krvi. Zahvaljujem se u ime Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica, u ime građanstva opštine Zvečan na ovoj donaciji, koja će poslužiti ovom narodu, a sa druge strane, našli ste vremena da dođete u ovako teškoj situaciji. Hvala i na pomoći i na ukazanom poverenju i na jednoj svestranoj saradnji koja traje godinama. Hvala još jednom“, naglasila je dr Blagojević.

 

Ona je takođe ovom prilikom još jednom pozvala stanovnike na Kosovu da nose maske, drže distancu, smanje kontakte i izbegnu velika okupljanja.

 

“Da bismo izbegli širenje zaraze dovoljno je da se pridržavamo distance od metar i po-dva i da nosimo maske. Naviknimo se na njih i sve će biti u redu. Zaboravimo u ovom periodu na naša tradicionalna velika okupljanja, rođendane i proslave. Sve ćemo to nadoknaditi kasnije”, poručila je dr Mirjana Blagojević.

 

Misija KFOR-a je tokom pandemije nebrojano puta uručila donacije u vidu medicinske opreme raznim zdravstvenim organizacijama i drugim ustanovama na Kosovu.

 

Oficir CIMIC-a (Civilno vojna saradnja), major Pennie Lorente, naglasila je da upravo pomoć u medicinskoj opremi najviše doprinosi i pomaže kako zdravstvenim radnicima, tako i lokalnom stanovništvu na Kosovu. Prema njenim rečima, na ideju da pomognu ovoj maloj lokalnoj ambulanti u selu Žerovnica došli su nakon zahteva koji je stigao u Glavni štab KFOR-a pre nekoliko meseci, a preko Tima za vezu koji je aktivan u opštini Zvečan.

 

„Dobili smo zahtev, a nakon toga krenuli smo u akciju koja se ticala prikupljanja medicinske opreme za ovu ambulantu. Sviđa nam se da pomažemo na ovakav način, jer tako pomažemo svim zajednicama na Kosovu, a posebno njihovoj potrebi koja se odnosi na medicinsku opremu“, istakla je major Lorente.Pružanje pomoći stanovništvu i svim zajednicama na Kosovu, bez obzira na okolnosti, jedan je od glavnih zadataka KFOR-a.

 

U situaciji kada vlada globalna pandemija COVID-19, pomoć ovdašnjim medicinskim ustanovama posebno dobija na težini. Sve ove donacije su čin solidarnosti koji odražava blisku saradnju KFOR-a i deo je misije NATO-a da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice na Kosovu.

NEW MAGAZINE