KFOR-OVE VREDNE DONACIJE U VREME PANDEMIJE: SOLIDARNOST I PODRŠKA!

08.07.2020

Pandemija korona virusa nas je mnogo toga naučila, ali pre svega da su solidarnost, empatija i pomoć ključni u ovakvim situacijama. Osim što mogu da spreče širenje pandemije, daju osećaj sigurnosti i razumevanja, a u vreme socijalnog distanciranja važno je da budemo tu jedni za druge. Podrška i solidarnost – okosnice su i KFOR-ovih donacija. U jeku pandemije na Kosovu, CIMIC donacije su nastavljene, donirana je zaštitna oprema onima koji su na prvoj liniji, radeći sa zajednicom. Donacija je dostavljena u opštine Severna i Južna Mitrovica, kao i u bolnice u Gračanici i Prištini. KFOR je zdravstvenim institucijama u Gračanici i Prištini donirao ličnu zaštitnu opremu, u vrednosti od 70.000 evra. Donacija se sastojala od hiljade komada maski, rukavica, naočara, izolacione odeće, kao i infrared termometara i sredstava za dezinfekciju ruku. Sve ovo je posebno važno kako bi se sprečilo širenje virusa među zdravstvenim radnicima čija je uloga od vitalnog značaja u brizi za pacijente.

“Ova donacija je čin solidarnosti koji odražava blisku saradnju razvijenu između KFOR-a i Ministarstva za javno zdravlje i deo je misije koju predvodi NATO kako bi obezbedio sigurno i bezbedno okruženje za sve zajednice na Kosovu, što je propisano Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine,” kazao je komandant KFOR-a, general major Mikele Risi. Projekat je finansirao NATO, a sproveo tim za civilnovojnu saradnju. Ovaj projekat deo je sveukupne posvećenosti Alijanse podršci njenim operacijama i zemljama članicama i partnerima.

 

Komandir Regionalne komande KFOR-a Istok, pukovnik Erik Rajli, uručio je 4.000 komada nesterilnih rukavica, 200 sterilnih rukavica, 20 kutija N95 maski, 350 maski za pacijente, 100 bolničkih spavaćica, 54 flaša sredstva za dezinfekciju i druge sanitarne proizvode opštinama Severna i Južna Mitrovica. U ime zajednica u ovim opštinama, donaciju su preuzeli gradonačelnici Goran Rakić i Agim Bahtiri. Službenik za kontrolu infekcija Regionalne komande KFOR-a – Istok, major Denis Sajmon, rekao je da je donirana zaštitna oprema neophodna medicinskim radnicima koji efikasno reaguju na slučajeve COVID-19. “Regionalna komanda KFOR-a Istok stoji uz naše NATO partnere i sve one koji su pogođeni krizom,” dodao je pukonvik Rajli.

“Mi preduzimamo mere predostrožnosti da sprečimo širenje COVID-19, dok nastavljamo našu misiju da obezbedimo sigurno i bezbedno okruženje za stanovnike Kosova, u skladu sa mandatom KFOR-a prema rezoluciji 1244 SB UN,” kazao je.

 

Od izbijanja COVID-19, KFOR sprovodi svoje redovne aktivnosti, kao i snažne mere opreza u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije, a kako bi ograničio širenje virusa, smanjio rizike za svoje članove i za zajednice kojima služe. KFOR nastavlja da doprinosi održavanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu. Patrole se nastavljaju 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, širom operativnih oblasti.

 

Osim donacija zaštitne opreme, u vreme pandemije, KFOR je donirao i hranu i odeću ugroženim porodicama, a u okviru šireg projekta koji sprovodi KFOR-ova multinacionalna specijalizovana jedinica (MSU). Od početka godine isporučeno je 50 donacija hrane i odeće, u vrednosti od 70.000 evra, u 14 opština na Kosovu. KFOR-ovi mediji sprovode intenzivnu informativnu kampanju kako bi na najbrži i najtačniji način savetovali zajednice na Kosovu o merama za suzbijanje virusa u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije. “Sposobnost KFOR-a da sprovodi operacije nije ugrožena. Naše snage ostaju spremne i naš ključni rad se nastavlja,” poruka je komandanta KFOR-a, generala majora Mekela Risija.

NEW MAGAZINE