KIK-BOKS KLUB “038”- SVAKI DAN NOVA ŠKOLA, SVAKI DAN NOVA POBEDA

11.05.2023

U oktobru prošle godine u Sportskoj sali u Lapljem Selu počeo je sa radom Kik-boks klub „038“. Klub su osnovali Nikola Kovačević i Dušan Ivanović, koji se više od šest godina bave ovim borilačkim sportom. Klub funkcioniše sa desetak aktivnih članova, a treninzi se u redovnim terminima održavaju ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom u periodu od 19 časova u prostorijama Sportske hale u Lapljem Selu. Sa jednim od trenera ovog kluba Nikolom Kovačevićem, razgovarali smo o klubu i ovoj borilačkoj veštini, da li su mladi danas zainteresovani za bavljenje sportom i kakvi su im planovi za budućnost.

Ambasadori sporta
Kovačević i Ivanović koji su ujedno i treneri ovog kik boks kluba, mogu se pohvaliti uspešnim sportskim karijerama. Nikola Kovačević, dvadesetrogodišnji mladić svoje upoznavanje sa kik-boksom započinje sa 16 godina, a već godinu dana kasnije postiže i značajne uspehe. Postaje prvak Srbije i vicešampion sveta u kik-boksu u disciplini ful kontakt. Kako nam Nikola otkriva u razgovoru za 4You Magazin, za dalje profesionalno bavljenje sport sprečila ga je povreda. Ipak naglašava da ga to nije omelo da dalje nastavi da svoje znanje, veštine i umeće prenosi mlađim generacijama.

Kik-boks klub “038”
Pošto je i sam proslavljeni sportista, Nikola počinje aktivno da radi na promociji sporta. Smatra da ovaj sport i dalje nije toliko razvijen čak ni nakon njegove karijere i karijere njegovog partnera i kolege u klubu Dušana Ivanovića. Uostalom odatle i ideja da otvori kik-boks klub “038”. “Smatrao sam da na teritoriji opštine Gračanica nedostaje neko koje će usmeriti mlade za ovaj sport, neko ko bi im pomogao u razvoju njihove sportske karijere”, kaže Nikola. Iako relativno mlad klub, ni sportska takmičenja im nisu strana. Nikola kaže da su do sada njihovi borci ostvarili neki značajnije rezultate.

Mladi i sport danas
Nikolu smo upitali da Ii su mladi danas zainteresovani za bavljenje sportom: „Generalno sportom mladi se bave veoma malo. Pored nas u hali treniraju i košarkaši, odbojkaši i karatisti, ali ne primećujem neki značajan broj u odnosu na ono kada sam ja sam bio njihovih godina i trenirao“.

Ipak naglašava i to da su mladi, prvenstveno oni od 10 do 18 godina sve manje zainteresovani za bavljenje bilo kakvim vidom sporta. Ocenjuje da su više okrenuti nekoj, kako navodi, virtuelnoj sigurnosti i provode vreme na telefonima, te da tako stvaraju veštački svet u kojima žive i da zbog toga nisu voljni da probaju i da se bave sportom. Što se tiče uspeha konkretno vezano za kik-boks Nikola smatra je da talenat bitan ali da nije presudan, to je kako kaže, samo mala komponenta koja pomaže.

Što se tiče podrške i pomoći ovom klubu, Nikola kaže da finansijsku podršku imaju od Dušana Ivanovića koji je trenutno zaposlen, a što se stručne pomoći tiče tu je Marko Božović, koji je trener kik-boks reprezentacije Srbije sa kojim Nikola ima saradnju duži niz godina. „Sarađujemo aktivno, zajedno organizujemo treninge i sparinge. Idemo na takmičenja zajedno, mogu slobodno reći, da funkcionišemo kao jedan klub i ova saradnja traje dugi niz godina. Kada sam ja krenuo sa sportskom karijerom i da se takmičim i ja sam trenirao kod Marka”, kaže Nikola. Nikola je imao poruku za sve mlade na Kosovu. „Svaki dan nova škola, svaki dan nova pobeda, zbog toga jer neću sve odjednom i neću sve odmah. Ništa se ne postiže odjednom, raditi svakog dana, uspeh dolazi na kraju i ne treba da volimo taj uspeh već put do uspeha, da ostanemo disciplinovani da vredno radimo i da očekujemo ono što nam sleduje i uspeh će doći“, poručio je.

NEW MAGAZINE