KO SU POBEDNICI A KO GUBITNICI SVEČANOSTI DODELE OSKARA

09.07.2021

 

I pre nego što je počela, jedno je bilo sigurno, da će ovogodišnja dodela Oskara biti vrlo netradicionalna, i zbog toga se s pravom može nazvati istorijskom. Ono što ovu dodelu čini posebnom (zbog pandemije Kovida-19) jeste format ove svečanosti, koja se održavala uz fizičko učešće, ali na nekoliko različitih lokacija širom sveta. Još jedna velika razlika, kao i najveće iznenađenje večeri, bila je raznolikost dobitnika, a naročito pobeda 83-godišnjeg Entonija Hopkinsa u kategoriji najboljeg glumca. U nastavku možete pročitati ko se sve smatra pobednicima a ko gubitnicima ove večeri.

 

Pobednik: Sincerity

Zbog pandemije, svečanosti dodele različitih nagrada su morale biti organizovane putem platforme ZOOM. S obzirom na veoma pozitivan razvoj situacije sa vakcinacijom u Sjedinjenim Državama, organizatori dodele Oskara pronašli su način da se svečanost održi uz fizičko prisustvo. Rezultat je bila svečanost na kojoj je sve delovalo mnogo prisnije i iskrenije organizovano.

 

Pobednik: Kloi Žao (Chloé Zhao)

  1. će se očigledno s pravom smatrati godinom Kloi Žao. Pre nego što je ovenčana Oskarom za najbolju režiju za igrani film Zemlja nomada (Nomadland), Žao je u istoj kategoriji osvojila i nagrade Zlatni globus, BAFTA i Guild nagradu.

 

Pobednik: Variety

Za razliku od prethodnih godina kada je jedan film dominirao u većini kategorija, ove godine pobednici su bili mnogo raznovrsniji i gotovo svi filmovi nominovani za najbolji film dobili su Oskara u drugim kategorijama. Film Zemlja nomada pobedio je u kategoriji najbolji film i najbolja režija, dok je glumici Frensis Mekdormand (Frances McDormand) doneo trećeg Oskara u karijeri za najbolju glumicu. Zato se može reći da je ovo veče bilo najuspešnije za ovaj film, ali ni ostali filmovi nominovani za najbolji film – Promising Young Woman, Mank, Sound of Metal, Minari, Ma Rainey’s Black Bottom, i Otac (The Father) – nisu ostali praznih ruku.

 

Gubitnik: The Trial of the Chicago 7

Ovaj film može se nazvati gubitnikom ove dodele, jer je jedini od nominovanih filmova u kategoriji za najbolji film koji nije uspeo da pobedi ni u jednoj od šest nominacija ove večeri.

 

Gubitnik: Glen Klouz (Glenn Close)

Nakon ove dodele, sjajna glumica Glen Klouz pridružila se još jednoj holivudskoj legendi – pokojnom Piteru O’Tulu. Na žalost, ono što povezuje ove dve filmske ikone je broj nominacija za Oskara. Oboje su imali osam nominacija i nikada nisu odneli pobedu. Ljubitelji Glen Klouz ostaće sa nadom da će ona osvojiti nagradu u narednim godinama, ali ako doživi još jednu nominaciju bez pobede, definitivno će ostati upamćena po ne tako slavnom rekordu.

 

Gubitnik: End of ceremony

Po prvi put od 1971. godine, nagrada za najbolji film nije dodeljena poslednja u noći dodele Oskara. Te godine, poslednji je dodeljen Počasni Oskar  Čarlija Čaplina. Ovog puta organizatori su odlučili da poslednja bude dodeljena nagrada u kategoriji za najboljeg glumca. Pretpostavljali su će ova nagrada biti dodeljena pokojnom Čedviku Bozmanu (Chadwick Boseman) (Ma Rainey’s Black Bottom), i da će se sve završiti odavanjem počasti ovom glumcu. Međutim, na kraju je ipak pobednik bio Entoni Hopkins (Otac). Pošto nije bio obavešten o svojoj pobedi, zbog godina i pandemije nije bio prisutan kako bi primio nagradu (ni preko video linka). Na kraju je nagradu u njegovo ime prihvatio Hoakin Finiks (Joakuin Phoenix), a čitavo veče se zbog toga završilo vrlo čudno.

NEW MAGAZINE