KOMUNIKACIJA SA DRUŠTVOM U VREME KORONA VIRUSA

29.06.2020

Nakon dva meseca provedena u izolaciji, fizički kontakt sa ljudima koje smo svakodnevno sretali izgleda kao daleka i zaboravljena uspomena. Mnogi od nas su se navikli i prilagodili ovom novom načinu života. Povremeno se sećamo kada smo mogli da provodimo vreme vani sa prijateljima, a onda, odjednom, sve u našim kućama kao da želi da nas uguši.

 

 

Međutim, pravila su pravila, a naša bezbednost je važnija, tako da nam ostaje da učinimo ono što možemo kako bismo održali kontakt sa spoljnim svetom. Možemo reći da je sreća što živimo u doba Interneta, jer Internet gotovo da postiže efekat fizičkog kontakta. Jedino što mu nedostaje je fizički aspekt. Bez dodatnih odlaganja, izneću vam kako sam održavao vezu sa svojim prijateljima tokom izolacije. Prvi i najjednostavniji način su poruke. Poruke su mi bile veoma potrebne, jer sam porukama održavao realtivno blisku vezu sa svim prijateljima, dok sa bliskim prijateljima imam stalnu komunikaciju tokom dana. Smešne slike i video snimci, kao i pomoć pri domaćim zadacima, stvari su o kojima pričamo veći deo vremena. Međutim, ponekad razgovaramo i o prošlim i budućim planovima, tako da uvek imamo tema za razgovor.

 

 

Drugi i najčešći način na koji održavam kontakt sa prijateljima je putem video poziva. Video pozivi su poboljšanje u komunikaciji s porukama, jer se vidimo sa drugima i razgovor nam se čini mnogo prirodniji, kao da se nalazimo u istoj sobi. Razgovaramo o našem danu, o zanimljivim stvarima koje su nam se dogodile u ovo vreme, iako je malo teško da se bilo šta važno dogodi. Razgovori traju dugo, a ja uvek želim da traju dugo, jer želim da ovo dosadno vreme provedem sa prijateljima. Treći i posljednji način je zanimljiviji, jer pruža komunikaciju i kontakt sa iskustvom. Na Internetu postoji mnogo Internet stranica koje omogućavaju vama i vašim prijateljima da stvari vidite, ili čujete istovremeno. Uz aplikacije poput Discord-a, automatizovani program pušta muziku dok vi i vaši prijatelji igrate video igre, ili se družite. Zatim, postoje i druge stranice (www. watch2gether.com) na kojima možete zajedno gledati filmove, ili video zapise.

 

 

Ove stranice su vrlo dobre, jer su reakcije „uživo“ i to daje osećaj bliskosti sa prijateljima. Zaključak, komunikaciji tokom ovog vremena nedostajao je samo fizički aspekt. Impresioniran sam koliko smo daleko stigli sa tehnologijom i koliko smo srećni da imamo Internet da budemo bliski jedni sa drugima. Želeo bih da kažem da bismo svi trebali da pokušamo da nam naši bližnji i budu u blizini, jer je život u zajednici namenjen ljudima, a usamljenost samo uništava čoveka. Držite svoje prijatelje blizu i ovo dosadno vreme će proći brže. B. R.

NEW MAGAZINE