KOŠARKAŠKI KLUB ‘TREPČA’

26.02.2021

 

Košarkaški klub Trepča osnovan je u Kosovskoj Mitrovici 1972 godine. Sa velikim uspehom takmičio se u prvoj Kosovskoj ligi koju je u više navrata i osvajao, a najveći uspeh klub beleži u sezonama 1984/85 i 1987/88 kada je klub igrao Saveznu B ligu bivše SFRJ.
U razgovoru za Magazin ’For You’, direktor kluba Đorđe Vučičević kaže da klub danas broji preko 100 registrovanih igrača u svim selekcijama i predstavlja jedan od najozbiljnijih košarkaških centara za razvoj i afirmaciju mladih igrača.
“Pored Mladosti iz Čačka naš klub daje najveći broj dečaka svih uzrasta na selektivnim treninzima na kojima se prate najtalentovanija deca. Košarka je brz sport u kojem igrači moraju misliti brzo „na nogama“ i brzo reagovati na igru koja može menjati zamah i smer u bilo kojem trenutku. Mladi sportisti rade na mentalnim vežbama osim fizičkih tehnika”, objašnjava Vučičević.
Košarka poboljšava dečju okretnost i brzinu, a mlađe kategorije u ovom klubu obučava trener i kordinator Džogović Bratislav, koji je afirmisao veliki broj mladih igrača koji igraju u velikim domaćim i inostranim klubovima, a upravo je ovaj trener košarkaškom klubu Trepča doneo najveći broj titula u mlađim selekcijama.

 

 

PONOSNI NA ISTORIJAT I OSVOJENE TITULE
Izuzetno ponosni na svoj klub, rado se sećaju istorijata i osvojenih titula, a posebno im je draga ona u sezoni 1992. godine kada klub osvaja KUP Kosova i plasira se u 1/16 finala kupa bivše Jugoslavije. Na turniru koji se igrao u Kosovskoj Mitrovici KK ’Trepča’ je ugostila aktuelnog Evropskog prvaka KK ’Partizan’, koji je sa klupe tada predvodio Željko Obradović, i kada su pored ’Partizana’ na turniru učestvovali još i ’Sutjeska’ iz Nikšića i ’Radnički’ sa Crvenog Krsta.
Klub se posle godina mirovanja, reaktivirao 2007. godine kada osvaja Letnju ligu i plasira se u drugu mušku regionalnu ligu- grupa Zapad, čiji je dugogodišnji učesnik i već dugi niz godina jedan od favorita za osvajanje lige. Ove sezone se KK ’Trepča’ plasirala u PLAY OFF druge muške regionalne lige grupa Zapad 2 i boriće se najkvalitetnijim klubovima za ulazak u viši rang takmičenja. Ipak najveći uspeh ostvaren je u sezoni 2018/19 kada su pioniri ovog kluba, generacija 2004/05 kroz kvalitetnu međuregionalnu ligu izborili polufinalni turnir pionirskog prvenstva Srbije koji je igran u Novom Sadu, a timovi učesnika pored KK ’Trepča’ bili su još i ’Crvena Zvezda’, ’Zemun’ i ’Sport World’ iz Novog Sada – šampion Vojvodine.

 

 

U svakom sportu neophodna je disciplina
Direktor kluba Đorđe Vučičević ističe da je iz omladinskog pogona KK ’Trepča’ proistekao veliki broj igrača koji danas igra u raznim klubovima, a među kojima izdvaja Dančetovic Veljka, Radomirović Predraga, Kompirović Radovana. Prema njegovim rečima velika vrednost ekipnih sportova, u koje spada i košarka je nivo discipline i komunikacije potrebne za uspeh u igri. On dodaje da mladi sportisti uče od najranijeg doba kako da rade u timskoj atmosferi, kako da obraćaju pažnju na druge, i reaguju u skladu s tim. “Sportisti je neophodna disciplina da prisustvuje treninzima i poštuje pravila igre. Timski sportovi pripremaju decu za potrebne socijalne interakcije kasnije u životu. Kroz ove sportove, deca uče zajedničku odgovornost, timski rad, kako da se nose sa pobedom i porazom, što im je sve neophodno u budućem životu”, zaključio je na kraju razgovora za Magazin ’For You’, direktor KK ’Trepča’, Đorđe Vučičević

NEW MAGAZINE