LISA

23.06.2022

Prethodna 2021. godina bila je godina dugo očekivanih muzičkih izdanja, ali pravo iznenađenje bio je debitantski solo album, Lalise Manoban poznatije kao Lisa. Ova reperka, pevačica i plesačica, rođena je kao Pranpriia Manobal 27. marta 1997. u provinciji Buriram na Tajlandu, a nastanjena je u Južnoj Koreji. Ona je jedna od četiri članice planetarno popularne južnokorejske grupe BlackPink koju je formirao YG Entertainment.

 

Lisini počeci

Sa časovima plesa počela je kada joj je bilo svega četiri godine, a tokom svog detinjstva, redovno se takmičila na plesnim takmičenjima. 2010. godine, tada 13-godišnja Lisa uspešno je prošla audiciju, na kojoj je bilo prijavljeno 4.000 kandidata, kako bi se pridružila južnokorejskoj izdavačkoj kući YG Entertainment na Tajlandu. Već naredne godine, seli se u Južnu Koreju, kako bi i formalno započela obuku za izvođenje za svoju K-Pop idol karijeru, koja je trajala pet godina.

Za to vreme, Lisa je bila članica plesne grupe pod nazivom We Zaa Coo zajedno sa tadašnjim tajlandskim K-Pop Idol- ima Bambamom i Tenom.

 

BlackPink

Pet godina kasnije, 2016. godine uzima svoje umetničko ime – Lisa i postaje glavna plesačica, glavna reperka i prateći vokal u devojačkoj K-pop grupi BlackPink. Ovaj sastav, debitovao je u avgustu 2016. godine, singl albumom Square One sa glavnim singlovima Whistle i Boombayah. Whistle je postao broj jedan na svim južnokorejskim listama u isto vreme. Od oktobra 2020., grupa je objavila dva studijska albuma, Blackpink in your Area i The Album, tri produžene verzije – BlackPink, Square Up i Kill This Love kao i dva singl albuma, Square One and Square Two.

 

Lalisa

U septembru 2021. Lisa je debitovala sa svojim solo singl albumom Lalisa, koji je sadržao samo nekoliko pesama. Samo tokom prve nedelje objavljivanje u Južnoj Koreji, album je prodat u preko 736.000 primeraka i tako postala prva ženska umetnica kojoj je to uspelo. Muzički spot za njen glavni istoimeni singl – Lalisa zabeležio je 73,6 miliona pregleda na Youtube samo u prva 24 sata od objavljivanja, i tako postao najgledaniji muzički spot nekog solo izvođača. Ovaj singl postao je viralan i na drugim platformama, a na Spotify top listi nalazio se na samom vrhu. Podrška nije izostala ni od kritičara ali i od “BLINKs”, armija obožavalaca BlackPinka. Lisa, koja je poreklom iz Burirama na Tajlandu, u solo album “ugradila” je elemente nasleđa u zvuk. „Moje ideje se ogledaju u albumu, od melodije u tajlandskom stilu u okviru pesme do muzičkih spotova, stajlinga, dizajna albuma i koreografije“, kazala je Lisa u jednom intervjuu. Ona se sa novom muzikom ponovo predstavila svetu, a izdavanje solo albuma za ovu mladu reperku predstavlja – ostvarenje sna.

 

Muzika i moda

Za Lisu je raznolikost neophodna u muzici i u modi. Ta filozofija stila je u potpunosti prikazana u muzičkom spotu za ‘Lalisa’, gde ona menja odeću 14 puta i nosi komade odeće koje potpisuju Žan Pol Gotje i Vivijen Vestvud. „Moda i ja smo nerazdvojni“, kaže Lisa. „To mi je važno jer je moda – uz muziku – moj način izražavanja. Inspirišu me različiti stilovi i naučila sam da budem sigurna u svoje izbore. A takođe, jednostavno je zabavno!”, dodala je. Eksperimentisanje je dovelo do dinamičnog izgleda na bini kada nastupa ali i van nje. Njen lični stil privukao je pažnju Hedi Slimane, koja ju je angažovala za ulogu ambasadorke brenda Celine u septembru 2020. U aprilu 2019. postala je najpraćeniji K-pop idol na Instagramu, sa 17,4 miliona pratilaca u to vreme. Dve godine kasnije postaje prva i jedina K-pop idol koji je prikupio 50 miliona pratilaca i nastavlja da postavlja rekorde angažovanja i broja pratilaca na platformi. Trenutno, Lisu upravo na Instagramu prate 76,9 miliona ljudi.

Solo karijera

Sa spotom i singlovima koji su skupili milione strimova, Lisa postavlja temelje za impresivnu solo karijeru. Ipak, kako kaže, nije previše fokusirana za postizanje ciljeva ili osvajanje nagrada, te da se samo nada da poruka koju njena muzika nosi može da dopre i dotakne mnoge ljude. Za njen solo uspeh – zahvalnost duguje svom timu kao i koleginicama iz BlackPink. „Nikad sama ne bih mogla da stignem ovako daleko”, kaže Lisa u jednom od intervjua. „To su mnoge lekcije koje sam naučila kroz naše albume i pomoć́ koju sam dobijala od brojnog osoblja i članova tima, kao i ljubaznu podršku”, iskrena je Lisa.

NEW MAGAZINE