LIVERPUL ŠAMPION ENGLESKE: TITULA POSEBNA IZ MNOŠTVO RAZLOGA

26.06.2020

Danas vam donosimo i vesti iz sporta. U nastavku čitajte kratak pregled Liverpulovog puta ka najnovijoj tituli.

 

Liverpul je poslednji put osvojio mesto prvaka Engleske pre trideset godina. Ovo je veoma dug period za navijače kluba, koji se smatra najvećim u Engleskoj. Ali, sinoć je dugo čekanje privedeno kraju i ne samo to, već je ovaj klub na putu do titule prvaka oborio niz rekorda što je pobedu učinilo još većom.

 

Tokom ove sezone Liverpul je postigao rekord u 18 uzastopnih pobeda od oktobra 2019. do 29. februara 2020. Takođe, pobeđivali su u svakoj domaćoj utakmici (Anfield) čime su postavili rekord od 23 pobede. Postavili su i novi klupski rekord, registrujući 44 utakmice bez poraza – seriju koja je započela prošle sezone.

 

Još jedan rekord koji nedvojbeno čini ovu titulu još posebnijom za sve navijače Liverpula je to što su uspeli da budu proglašeni šampionima kada je ostalo još sedam krugova za igru. Nijedan drugi engleski klub nikada to nije postigao ni u starom, ni u novom formatu Premijer lige. Podsetimo, dva velikana – United u sezoni 2000-2001 i City u sezoni 2017-2018, sakupili su 100 bodova, ali osvojili titule pet sedmica pre kraja sezone.

 

Tako je Liverpulov ukupan broj titula – 19, samo jedan manje od Mančester Junajtedu, dok uveliko obnavlja pravo da se ponovo zove najvećim klubom u Engleskoj. Epitet koji je Junajted preuzeo tokom slavnog perioda pod vođstvom legendarnog Aleksa Fergusona.

 

Težina ove titule još više raste kada uzmemo u obzir da je glavni rival Liverpula bio Mančester Siti koji je pod vođstvom Pepa Guardiole kupio neke od najvećih talenata svetskog fudbala.

 

Tako je posle trideset godina, u nadrealnoj sezoni zbog pandemije COVID-19, Liverpul pod vođstvom Jurgena Klopa proglašen šampionom Engleske. Kad uzmemo u obzir da se radi o vrlo mladoj ekipi, navijači ovog tima s pravom mogu da očekuju još jedan period dominacije na engleskoj i evropskoj fudbalskoj sceni.

NEW MAGAZINE