MAJSKO CVEĆE I NJIHOVO ZNAČENJE  

10.06.2024

Tradicija povezivanja cveća sa određenim mesecom datira još od drevnih rimskih vremena, kada su ljudi verovali da određeno cveće donosi sreću i zaštitu tokom meseca u kojem cveta.

 

Vremenom, simbolika i značenje ovog cveća su evoluirali i tako postali popularan način za proslavu rođendana, godišnjica i drugih posebnih prilika, jer se smatra da su stari Rimljani bili jedno od najranijih društava koja su slavila rođendane. Stoga, imamo primarno i sekundarno cveće svakog meseca, koje se zasniva na istorijskim asocijacijama, kulturnoj simbolici i sezonskim obrascima cvetanja.

 

Zašto postoje po dva cveta rođenja svakog meseca?

Odgovor je jednostavan – još u antičkom rimskom i viktorijanskom dobu, verovalo se da je bolje imati dva cveta mesečno – nego jedan. A razlog je i praktične prirode, jer je posedovanje dva cveta pružalo više izbora, proslave i slanja poruka preko cveća bilo je lakše. Zvanični majski cvetovi su đurđevak i glog. Đurđevak je primarni majski cvet, dok je glog sekundarni cvet. U nastavku teksta pročitajte o ovim cvetovima, o njihovom posebnom značenju na jeziku cveća kao i o simbolici koji ovi cvetovi predstavljaju.

 

Đurđevak

Jedan od najlepših, delikatnijih i mirisnih prolećnih cvetova je đurđevak. Poznat je i kao majski ljiljan, majska zvona, postojanost ljiljana, merdevine do neba, muge (u Francuskoj) i vilinske merdevine (u Irskoj). Đurđevak (Convallaria majalis) je elegantna šumska višegodišnja biljka iz porodice špargla (Asparagaceae). Ove biljke stvaraju sprejeve delikatnih, klimavih belih ili ružičastih zvonastih cvetova, koji cvetaju u rano proleće. Ovi izuzetni mali cvetovi stvaraju divan, sladak miris.

 

Đurđevak vodi poreklo iz Evrope i rasprostranjen u Severnoj Americi i Severnoj Aziji. Prema legendi, cveće đurđevka izniklo je iz Evinih suza nakon što je izbačena iz Rajskog vrta. Ova biljka je veliku primenu našla u tradicionalnoj medicini za lečenje raznih bolesti. Takođe, đurđevak je jedan od omiljenih sastojaka parfema. Još pedesetih godina je Kristijan Dior zajedno sa Edmondom Roudnistkom stvorio “Diorissimo” parfem sa nežnim mirisom ove biljke. U parfemima se uspešno kombinuje sa gardenijom, cvetom pomorandže, mimozom i frezijom. Sam đurđevak simbolizuje romantiku, sreću, skromnost i čistotu.

 

Glog

Glog (rod Crataegus) je raskošan cvetni grm ili drvo iz porodice ruža (Rosaceae). Poznat je i kao majsko drvo jer u maju izbija aromatičnim belim cvetovima. Cvetovi gloga imaju oštar, slatki miris i čine odlične žive ograde.

 

Ova biljka iz porodica ruža ima simbolično značenje u različitim kulturama, pa je tako u evropskoj povezivan sa proslavom proleća i obnovom, dok se u drugima, poput nekih kultura Severne Amerike, smatran simbolom zaštite ili odbijanja zlih sila.

Prema jednoj legendi, glog se smatrao svetom biljkom, a uz simbol gloga vežu se i mnoga druga verovanja, pa čak i mitovi poput onih o vilama i vampirima. Takođe, jedna od legenda kaže da je tokom stradanja Hrista njegova kruna napravljena od glogovog trnja. Sa druge strane, delovi gloga koriste se u tradicionalnoj medicini zbog svojih – potencijalnih lekovitih svojstava.

 

U smislu simbolike, glog predstavlja lepotu, sreću, nadu, ljubav i plodnost. Zahvaljujući svojim trnovitim granama, grmovi gloga takođe simbolizuju zaštitu, ali i odišu optimizmom i zaštitom.

NEW MAGAZINE