MARIJA SPASIĆ: LJUBAV PREMA JEZICIMA, PUTOVANJIMA I KNJIGAMA

20.11.2023

 

Sedamnaestogodišnja Marija Spasić, učenica je trećeg razreda Gimnazije društveno-jezičkog smera u Kosovskoj Mitrovici. Od drugih se izdvaja po tome što je neodoljivo privlače knjige, učenje stranih jezika i putovanja.

 

Na početku razgovora sa Marijom, prvo što nam upada u oči je njen jedinstveni pogled na svet, širina njenih interesovanja, kao i inspiracija koju svakodnevno crpi iz različitih aspekata svoje svakodnevnice. Ono što posebno voli je učenje stranih jezika, jer prema njenim rečima jezik nije samo sredstvo komunikacije, već prava umetnost koja spaja ljude i kulture. Veliku ljubav gaji prema svom maternjem, srpskom jeziku, a to postaje očigledna kroz njen entuzijazam prema predmetu, koji je postao njen omiljeni predmet u školi

 

“Očarana sam raznolikošću jezika širom sveta, svakog sa svojim karakterističnim izrazima, zvukovima, pismom i specifičnim govornim područjima. Svoj maternji jezik obožavam i trudim se da ga što bolje savladam, kroz pisanje pesama i pripovetki”, objašnjava Marija.

 

Dodaje i da obožava knjige i čitanje, jer prema njenim rečima “knjige su mnogo više od slova na papiru”. Za nju one su prozor u neki drugi svet, inspiracija za rast i razvoj. Kroz svaku pročitanu stranicu, Marija se suočava sa novim idejama, emocijama i perspektivama, čime postaje sve bogatija kao osoba. Knjige su njene verni saputnici kroz sve faze života, podržavajući je i podstičući na intelektualni rast.

 

Hrabro koračajte ka prilikama

Osim prema jezicima i knjigama, ova simpatična devojčica obožava putovanja. Marijina strast prema putovanjima, ogleda se u njenom čestom istraživanju različitih destinacija. Svako putovanje za nju predstavlja priliku da se uroni u različite kulture, običaje i načine razmišljanja. Kroz nova iskustva i susrete, Marija širi svoj svet i postaje svesna bogatstva raznolikosti koja oblikuje ljudske živote širom planete.

 

Ipak, ono što Mariju čini zaista posebnom jeste njen duboki i promišljeni pogled na svet. Njena sposobnost da razmišlja izvan okvira i da se suočava sa životnim izazovima hrabro i sa optimizmom čini je uzorom za svoje vršnjake. Njeno razmišljanje inspiriše i sve nas da razmislimo o svetu na dublji način, da budemo otvoreni prema novim idejama i da neustrašivo sledimo svoje strasti. Ona stoga hrabro poziva vršnjake na Kosovu da slede svoje srce i da se ne zaustavljaju pred preprekama. “Svi naši padovi samo koraci ka uspehu,  a svaki izazov nosi priliku za rast i odjekuje kao podsticaj i inspiracija, koja nam govori da nikada ne odustajemo od svojih snova”, zrelo poručuje ova sedamnaestogodišnjaka.

 

Na kraju dodajmo da kroz svoju strast prema učenju jezika, ljubav prema putovanjima i duboku povezanost sa knjigama, Marija Spasić osvetljava put ka inspiraciji i ličnom razvoju. Njen jedinstveni pogled na svet nas podseća na vrednost raznolikosti, hrabrosti i dubokog razmišljanja. Marijin put nam ukazuje na to da je svaka prilika korak ka rastu i da je svako iskustvo dragoceno. Ona je izvor inspiracije i uzor za sve vas, njene vršnjake, koji težite da živite život ispunjen strašću, otvorenošću i hrabrošću.

NEW MAGAZINE