MARKO POLO – PRVI SVETSKI PUTNIK

12.01.2021

Marko Polo je bio venecijanski trgovac i istraživač i jedan od prvih Evropljana koji su putovali Putem svile do Kine. O njegovim putovanjima napisana je knjiga Il Milione, u prevodu – Putovanja Marka Pola.
Većina onoga što su Evropljani znali o drevnoj Kini poteklo je iz priča Marka Pola.

 

Trgovina
Marko Polo je rođen u Veneciji, u Italiji, 1254. godine. Venecija je tada bila bogat trgovački grad i većina ljudi bavila se trgovinom. Markov otac i stric takođe su bili trgovci.
Najpopularniji trgovački put je bio Put svile. Put svile se sastojao od mnoštva trgovačkih puteva koji su povezivali velike gradove i pogranične trgovačke kuće i koji su se pružali sve do Istočne Evrope i severne Kine. Dobili su naziv Put Svile pošto je svila bila roba koja se najviše izvozila.
Nijedan trgovac nije prelazio ceo put. Trgovanje se uglavnom odvijalo u manjim gradovima i na manjim delovima Puta svile. Roba bi polako putovala do konačnog odredišta prelazeći iz ruke u ruku.
Otac i stric Marka Pola želeli su da probaju nešto drugačije. Želeli su da sami pređu ceo Put svile i donesu robu direktno iz Kine. Mislili su da će se tako obogatiti. Sami su putovali do Kine i upoznali vladara Kublaj-kana i obećali mu da će se vratiti.

 

Put svile
Marko Polo je prvi put napustio Veneciju 1271. godine, kada mu je bilo sedamnaest godina. Pošao je sa svojim ocem i stricem na avanturu do daleke Kine. Trebalo im je tri godine da stignu u Kinu. Marko Polo je usput video mnoge značajne gradove i znamenitosti, uključujući sveti grad Jerusalim i pustinju Gobi.
Kada je stigao u Kinu, postao je miljenik, a zatim i savetnik vladara. Živeo je u Kini sedamnaest godina i naučio tečno da govori kineski. Bio je fasciniran bogatstvom i raskoši kineskih gradova i Kublaj-kanovog dvora. Putovao je Kinom kao Kublaj-kanov glasnik i špijun. Obišao je i predele na kojima se danas nalaze Mijanmar i Vijetnam. Naučio je mnogo toga o gastronomiji, kulturi, gradovima i različitim narodima. Video je ono što do tada nijedan čovek iz Evrope nije. Preko 25.000 pređenih kilometara i 24 godine trajanja, s kojih je doneo mnoštvo ˝čudesa˝ u Europu, zbir je njegove legendarne odiseje.

 

Povratak Marka Pola
Nakon mnogo godina putovanja, Marko Polo je odlučio da se, zajedno sa svojim ocem i stricem vrati u Veneciju. Konačno su stigli kući 1295. godine. Nekoliko godina nakon njihovog povratka, izbio je rat između Venecije i Đenove, a zatim je Marko Polo uhapšen. Dok je bio u zatvoru, Marko Polo je svoja iskustva sa putovanja ispričao piscu po imenu Rustičelo, koji ih je sve zapisao. Tako je nastala knjiga Putovanja Marka Pola. Markova knjiga imala je presudan uticaj u doba velikih otkrića. Geografske karte Dalekog istoka vekovima su izrađivane baš na osnovu njegovog putopisa.

 

 

Poznato je da se reč (broj) milion dovodi u vezu s Markom Polom. Naime kada se vratio u Veneciju pričao je svoje doživljaje, čak i megalomanski uvećavajući činjenice, opise i brojke. Ubrzo je po tome postao poznat, pa su dotadašnje “normalne” brojčane oznake i relacije postale premale da bi pratile njegova opisivanja. Ali za broj 1 000 000 tada nije bilo posebnog brojčanog izraza. Kako je njegovo drugo ime bilo Emilio (dakle puno ime: Marco Emilio Polo), to se ubrzo među mletačkim pukom proširila kovanica “emilioni”, iz čega je, sitnim modificiranjem, “rođen” novi broj.

 

Marko Polo je preminuo 8. januara 1324. godine u Veneciji, koja je u to vreme pripadala Mletačkoj Republici.

NEW MAGAZINE