MEĐUNARODNI DAN ROMA

08.04.2021

Međunarodni dan Roma, 8. april je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Predstavnica romske zajednice iz Gračanice, Nađa Gradina istakla je  važnost obeležavanja ovog dana za Rome na Kosovu. Ona za Magazin For You kaže  da s obzirom na trenutnu situaciju izazvanu pandemijom COVID-19, ove godine nisu bili u mogućnosti da organizuju kulturne manifestacije, kao što je bio slučaj ranijih godina.

 

Ona je dodala da se prethodnih godina mesecima unapred radilo na pripremama manifestacija koje su se održavale na javnim mestima uz prisustvo mnogobrojnih ljudi. Program je počinjao himnom “Đelem, đelem” a zatim je mlađa populacija svojom igrom, folklorom, skečevima, audicijom i pesmama veselila narod koji ih je sa zadovoljstvom gledao i slušao.Ipak ona naglašava da je obeležavanje ovog dana i u vreme pandemije veoma bitno za pripadnike romske zajednice:

“ 8. april je za nas veoma značajan dogadjaj kojim obeležavamo romsku kulturu i radimo na podizanju svesti o problemima sa kojima se Romi suočavaju”, kazala je Gradina.

 

 

Međunarodni dan Roma obeležava se od 1971. sa ciljem ukazivanja na težak položaj Roma u društvu i poboljšanja kvaliteta njihovog života. Tada je ustanovljena  himna, kao i romska zastava za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracija Roma tokom istorije.

NEW MAGAZINE