MERIL STRIP

06.04.2022

Meril Strip je decenijama pevala i glumila u desetinama kultnih filmova. Njena dinamična karijera se kreće od mjuzikla poput filma „U šimi“ do emotivnih filmova poput „Kramer protiv Kramera“. Ali čak i ako ste pažljivo pratili njen glumački rad, možda ne znate mnogo o njoj. Evo nekoliko iznenađujućih stvari koje možda niste znali o Meril Strip.

 

Pravo ime Meril Strip nije Meril

Strip je rođena kao Meri Luiz Strip. Ona je tokom intervjua za „The Graham Norton Show” objasnila da je dobila ime po majci i baki, kao i po majčinoj najboljoj drugarici Luiz Bakman. Meril je bio nadimak koji joj je dao otac, i očigledno se zadržao.

 

Strip je rođena i odrasla u Nju Džersiju

Strip, koja je tumačila različite likove od danskog pisca Isaka Dinesena u filmu “Iz Afrike” do britanske premijerke Margaret Tačer u filmu “Gvozdena dama”, odrasla je u okrugu Somerset u Nju Džersiju. Tokom govora 2006 na Univerzitetu Prinston, ona je objasnila da sve uloge u koje ulazi deluju kao produžetak nje same.

 

Podnela je zahtev za zaštitni znak svog imena

2018 godine, Strip je podnela zahtev američkoj kancelariji za zaštitne znakove za zaštitu njenog imena, navodi TMZ. Navodno ju je koštalo 275 dolara da podnese zahtev. Ovo nije neuobičajeno za poznate ličnosti i, ako se prihvati, zaštitni znak bi joj dao ekskluzivna prava na njeno ime u industriji zabave.

 

Udata je za vajara

Njen muž je vajar Don Gamer. Strip i Gamer su se venčali 1978 godine nakon što su bili u vezi šest meseci.

 

Dve njene ćerke su takođe glumice

Strip i njen muž imaju četvoro dece. Njihov najstariji, Henri Volf (koji koristi samo svoje ime i prezime), je muzičar, a njihova najmlađa ćerka Luiza je model. Njihova srednja deca, Mejmi i Grejs, obe su glumice. Mejmi je igrala glavnu ulogu u emisiji „Emili Ovens, doktor medicine“, a Grejs se pojavila u hit serijama kao što su „The Nevsroom“ i „Mr. Robot“.

 

Strip ima diplomu univerziteta Ivy League

Nakon što je diplomirala na Vasar koledžu, magistrirala je likovne umetnosti na prestižnoj Školi drame Jejla 1975 godine.

 

Njena prva filmska uloga bila je u filmu “Julija” iz 1977

U “Juliji” Meril Strip je glumila zajedno sa Džejn Fondom i Vanesom Redgrejv. Pojavila se u filmu “Julija”, drami o holokaustu zasnovanoj na knjizi Lilijan Helman, pored drugih filmskih legendi Džejn Fonda i Vanese Redgrejv.

 

Nominovana je za rekordnih 21 Oskara

Strip, koja ima tri Oskara (za “Kramer protiv Kramera”, “Sofijin izbor” i “Čelična dama”), bila je nominovana za Oskara rekordnih 21 put. Prvi put je nominovana 1979 godine za “Lovac na jelene”, a nedavno je dobila priznanje za glavnu ulogu u filmu “Pošta” iz 2018.

 

Poznato je da Strip daje sve od sebe kada uđe u ulogu

Strip, koja je dobila svoju prvu nagradu Oskara za dramu o razvodu “Kramer protiv Kramera”, daje sve od sebe kada uđe u ulogu. Za “Kramer”, na primer, napisala je sopstveni govor za scenu starateljstva u sudnici filma. “Ne mislim da je to ženski govor. Mislim da je muškarac koji pokušava da napiše ženski govor”, rekla je Strip režiseru filma Robertu Bentonu, prema izveštajima Vaniti Fera.

 

(Izvor: https://www.insider.com)

NEW MAGAZINE