MISTERIOZNE PEĆINE RIMSKOG CARSTVA

18.11.2020

Ponca, ostrvo koji se nalazi tačno na pola puta između Rima i Napulja, može da se pohvali čudesnim Pilatovim pećinama. No, za njihov nastanak nije zaslužna priroda. Naime, smatra se kako su one odličan primer starorimskog uzgajališta ribe

Pećine su ukopane u vulkansku stenu na ostrvu oko 1. veka nove ere, a u njima je postojalo pet bazena međusobno povezanih podvodnim prolazima. Oni su služili za promenu vode, ali i premeštanje ribe iz jednog bazena u drugi.

Pećine se nalaze na posebnom mestu. Naime, iznad njih je carska vila, koja je nekad pripadala caru Avgustu, pa se nameće zaključak da je vila izgrađena za uživanje cara i njegovih gostiju u svežoj ribi. Ali nisu služile ni samo kao uzgajalište ribe.

 

 

Pre dvadesetak godina arheolozi su ovde pronašli kip od mermera i nekoliko uljanih sveća. Sve to govori kako su pećine verovatno korišćene u svrhu raznih proslava i rituala.

 

 

Ako se pitate odakle naziv, on ima veze sa Pontijom Pilatom. Prema legendi, on potiče s ovog ostrva, ili je bar svoju karijeru započeo na ostrvu. Iako istoričari ne mogu da potvrde ovu tvrdnju, legenda je ta koja privlači turiste.

 

 

Ono što valja napomenuti, ako se odlučite ići u razgledavanje, znajte da unutra ne možete ući, s obzirom da sve ture brodovima vas dovode do pećina, ali ne i u njih – što dodatno povećava želju da saznamo šta se u njima krije.

NEW MAGAZINE