MLADA TENISKA NADA: OLGA DANILOVIĆ

02.07.2021

 

Olga Danilović rođena je u Beogradu 23. januara 2001. godine. Ona je mlada srpska teniserka, trenutno druga najbolje rangirana domaća igračica, iza Aleksandre Krunić i nalazi se među 100 najboljih teniserki sveta u pojedinačnoj konkurenciji. Jedna je od 3 najmlađe u tom društvu. Do sada je osvojila jedan VTA turnir u singlu i dublu, a na ITF turnirima, 4 u singlu i 1 u dublu.

VEROVATI U SEBE

Olga je najpre u  juniorskoj konkurenciji beležila izuzetno zapažene rezultate. Osvojila je u konkurenciji dublova tri Gren slem titule. Njen prelazak iz junirskog u profesionalni tenis je bio jako uspešan. “Kada sam počela da igram profesionalno, osvojila sam dva turnnira na kojima je nagradni fond bio 15.000 dolara, igrala finale turnira sa nagradnim fondom od 25.000 dolara. Osvojila sam svoju prvu WTA titulu 2018. godine u Moskvi”, ističe Olga, a zatim otkriva zašto je njena karijera odjednom krenula silaznom putanjom: “Brzo sam napredovala, a onda me je život udario. Nije sve bilo lako, nije svuda bilo cveća i duge. Moralo je da bude i kiše. Ne kiše, pljuskova”, kazala je Olga.

USPESI I U 2021.GODINI

Olga Danilović je i 2021. godinu započela u velikom stilu, i sa puno uspeha. Iako je kraj prošle godine doneo ne tako lepe događanje, ćerka poznatog srpskog košarkaša Predraga Danilovića uspela je da nastavi hrabro dalje. Naša mlada teniserka uspela je da izbori prvi Glen slem u karijeri.

ANTRFILE

Pojedinačno

Pobede – porazi: 58 – 19

Osvojeni turniri: 1 VTA (4 ITF)

Najbolji plasman: 96. (8. oktobar 2018)

Uspeh na grend slem turnirima:

  • OP Australije
  • Rolan Garos
  • Vimbldon
  • OP SAD

Parovi

Pobede – porazi: 16 – 5

Osvojeni turniri: 1 VTA 1 ITF

Izgubljena finala: 1 ITF

Najbolji plasman: 193. (1. oktobar 2018)

„Presrećna sam što sam prvi put izborila plasman za glavni žreb gren slema. Pogotovo što je prethodna sezona bila teška, neizvesna, jednom rečju haotična zbog svega što nam je doneo virus korona“, izjavila je Olga, nakon finala kvalifikacija za Australijan Open I pobede nad Indijkom Ankite Rainu. Ona je naglasila da joj je veliku podršku tokom pripremnog perioda pružio Novak Đoković, iako okolnosti nastale usled pandemije COVID-19, nisu nikome odgovarale. Kaže da ovom teniseru duguje  veliku zahvalnost za sve što je učinio i što čini, kao i da je na njima, mladim teniserima  da se bore i opravdaju svu njegovu ljubav i zalaganje.

„Nije bilo turnira, nije bilo puno mečeva. Čak i pripremni period za 2021. nije bio onakav kakav obično biva za start jedne takmičarske godine. Ipak verovala sam u svoj rad, u sebe. Verovala sam u pripreme koje sam zahvaljujući Novaku Đokoviću imala, zajedno sa trenerima Borisom Bošnjakovićem, Kristijanom Šnajderom i Vladom Radonjićem“,  istakla je Danilovićeva.

TENIS I TRENINZI: OD LJUBAVI DO MRŽNJE

Olga Danilović je za popularni serijal ‘Behind the racquet’ govorila o svom početku, prelasku među profesionalce i onome što se desilo posle osvajanja WTA titule u Moskvi 2018. godine. Saznajemo da iako je odrasla uz oca, uspešnog košarkaša i reprezentativca i majku poznatu sportsku novinarku, nije  trpela pritisak sa njihove strane da se mora baviti sportom. „Imala sam potpunu slobodu u izboru. Probala sam balet, umetničko klizanje… a onda i tenis. Od tada mi je reket stalno u rukama. Odnos igača prema tenisu varira od ljubavi do mržnje. Doživela sam mnoge teške momente, ali ne mogu sebe da zamislim na drugom mestu osim na terenu“, iskreno govori Olga.

U međuvremenu ostaje nam da poželimo Olgi da u tenisu doživi što više lepih trenutaka i osvajanje mnogih narednih turnira.

 

NEW MAGAZINE