MLADI NA KOSOVU O PREVENTIVNIM MERAMA PROTIV COVID-19

23.07.2020

Dok se na Kosovu, širom regiona, ali i sveta, zajednice suočavaju sa pandemijom COVID-19, mladi kao deo društva direktno su pogođeni čitavom situacijom. Za njih je usled preventivnih mera koje na Kosovu traju od sredine marta svakodnevnica potpuno izmenjena. U nedavnoj anketi U-report-a, 1618 mladih sa Kosova podelilo je svoje razumevanje preventivnih mera za sprečavanje širenja pandemije. Izneli su i svoj stav o merama koje preduzimaju, kao i njihovi prijatelji, te društvo uopšte.

 

Četiri od pet ispitanika zabrinuto je zbog povećanja broja zaraženih.

 

Izraženo u procentima – 86% U-Reportera veruje da nošenjem maski štite sebe, druge ili i sebe i druge. Ipak, samo 45% njih je navelo da masku redovno nosi u javnosti, navodeći da to istovremeno nije tako kada su u pitanju njihovi prijatelji, odnosno samo 16% njih odgovorilo je da njihovi prijatelji takođe nose masku.

 

Neki od U-reportera su skeptični prema činjenicama u vezi sa virusom i merama predostrožnosti.

 

Da nošenje maske ima negativan efekat smatra 2% U-Reportera; 10% njih da virus nije opasan, ili nije stvaran; 5% izjavilo je da nije preduzelo mere zaštite od COVID-19 u poslednje dve  nedelje.

 

Sastajanje sa prijateljem zaraženim COVID-om, bez ikakvih zaštitnih mera (maska, rukavice, fizicka distanca) nastavilo bi 7% U-Reportera od kojih su svi muškog pola.

 

Da su zabrinutosti ljudi u vezi sa COVID-19 preuveličane smatra njih 26%.

 

O U-report-u

 

U-Report je platforma koju mladi koriste kako bi izneli svoje mišljenje o kritičnim pitanjima u svojim zajednicama.

 

Pitanja koja dobijaju su fokusirana na teme i izazove koji su najrelevantniji za U-Reportere u njihovim zajednicama. Rezultati se zatim prenose donosiocima odluka.

 

Da biste ste postali U-report-er, registrujte se putem Viber-a ili Fejsbuka, preko linka u nastavku – https://linktr.ee/u_report, ili skenirajte QR kod na infografiku ispod:

 

NEW MAGAZINE