MLADI PIJANISTA DANIJEL EMINOVIĆ – TALENAT, RAD I LJUBAV PREMA MUZICI

10.05.2024

Danijel Eminović, talentovani mladi pijanista iz Lapljeg Sela, tek na pragu svojih petnaest godina, već se ističe kao zvezda u usponu na muzičkoj sceni. Učenik treće godine Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u svom rodnom mestu, Danijel je spojio neodoljivu ljubav prema muzici sa žarom za radom i istrajnošću.

 

Od malih nogu do muzičkih visina

Muzika prožima svakodnevni život čoveka. Uz nju slavimo, radujemo se, plačemo i tugujemo. Neodvojivi je element kulture i nekulture jednog naroda. Ona oplemenjuje, ali može i da mobiliše najniže ljudske strasti. Ljudi se prepoznaju i povezuju preko muzike i sklapaju prijateljstva.

Sa samo devet godina, Danijel je kročio u svet muzike podstaknut očevim predlogom. No, od tog trenutka, klavir nije bio samo instrument, već strast koja traje. Iako je klasična muzika njegova ljubav, Danijel ne beži od istraživanja drugih žanrova poput narodne muzike i džeza. Pored napornih školskih obaveza, uspeva da pronađe vreme za vežbanje klavira, smatrajući to svojom svakodnevnom rutinom.

„Klavir sam zavoleo kada sam ga prvi put ugledao u muzičkoj školi, kada sam došao da se upišem. Klavir mi se tada odmah svideo i hteo sam da se tim bavim. U sviranju provedem dosta vremena, odem u školu, vratim se i odmah sedam za klavir. Ukoliko nađem slobodnog vremena, odigram ponekad malo fudbala ali prioritet mi je muzika i klavir“, rekao je Danijel.

 

Put do uspeha

Danijel je već ostvario impresivne uspehe na brojnim međunarodnim i republičkim takmičenjima, osvajajući značajne nagrade uz podršku svog profesora klavira, Nemanje Đorđevića. Na nedavnom srednjoškolskom takmičenju mladih pijanista u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski u Beogradu osvojio je  I nagrada (98 bodova). Posebno mesto u njegovom srcu zauzima i nagrada sa Festivala u Sremskoj Mitrovici, gde je osvojio prvu nagradu sa 98 poena, izvodeći delo „Bumbarov let“ i „Betovenove sonate“.Prvo takmičenje na kom je ovaj mladi umetnik nastupio bilo je u Smederevskoj Palanci, u pitanju je Međunarodno takmičenje gde je Danijel proglašen za apsolutnog pobednika.

„Imam velike planove za budućnost, želim da upišem srednju muzičku a zatim fakultet, da nastavim da radim u muzici. Muzika je moj život.“ kratko dodaje Danijel.

 

Nemanja Đorđević, Danijelov profesor klavira, opisuje ga kao marljivog i talentovanog učenika, čija predanost i rad dovode do zapaženih rezultata na takmičenjima.

„Danijel na najbolji mogući način predstavlja našu školu na svim takmičenjima. Talenat jeste neosporan, ali pored talenta, vi morate mnogo da radite“, navodi Đorđević.

Pored zavidnih rezultata u muzičkoj školi, Danijel niže najviše ocene i na redovnoj nastavi pa njegovim predavačima ne smeta što predavanja često ne prati kao većina njegovih drugova.

 

Muzika kao budućnost

Sa podrškom profesora, porodice i svoje neumorne strasti, Danijel Eminović nastavlja da osvaja muzičke visine. Njegova ljubav prema klaviru i muzici ne samo da ga usmerava ka uspehu, već i inspiriše sve oko sebe. Svi putevi vode ka zvezdama, a Danijelov put definitivno obećava svetlu budućnost na muzičkoj sceni.

Danijel Eminović kaže da mu je trenutno jedina želja da upiše Muzičku akademiju.

„Ja se nadam da ću dobijati pozivnice za Danijelove koncerte na Kolarcu, a možda čak i u inostranstvu. U svakom slučaju ako nastavi ovim tempom ja sam siguran da ćemo mi nastaviti da se ponosimo, a sasvim sam siguran da ćemo se ponostiti Danijelom“, zaključuje Danijelov profesor klavira Nemanja Đorđević.

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ nalazi se u Lapljem Selu. Osnovna škola broji 133 učenika, dok srednja broji oko tridesetoro đaka.

NEW MAGAZINE