MMA KAO STIL ŽIVOTA – Aleksandar ‘Mlata’ Vukosavljević

24.09.2020

Snimke boraca MMA često gledate na televiziji. I možda ovaj sport deluje surovo, ali je njegova suština daleko od te surovosti. Za zapažene rezultate, mešovite borilačke veštine (MMA) podrazumevaju izuzetnu fizičku spremnost, disciplinu, požrtvovanost, veru u sebe. Mitrovčanin Aleksandar ‘Mlata’ Vukosavljević se ovim sportom bavi već šest godina. Da vas podsetimo na njegove rezultate – treći na internacionalnom takmičenju u borilačkim veštinama, šampion i vicešampion Srbije… Početkom godine u Mitrovici je proglašen i za sportistu 2019. godine.

 

“Proglašenje za sportistu godine je iz mene izvuklo ono najbolje, dalo mi je veliku motivaciju da nastavim još bolje i jače,” kaže Aleksandar u razgovoru za Magazin “For you”.

 

Šest godina dug put počeo je skromno, u podrumu jedne mitrovičke zgrade, gde je prvobitno trenirao. Ali, (kako Mlata voli da savetuje – nikad ne odustajte od svojih snova), on je sproveo u delo sopstveni savet. Priprema se i za nove sportske uspehe, odnosno za svoj profesionalni MMA debi, koji bi trebalo da bude se održi septembra, ili oktobra. I, najvažnije, pandemija COVID-19 nije ga sprečila da ispuni svoju nameru.

 

Priznaje da je situacija sa COVID-om usporila sve, poremetila planove za takmičenja, ali:

 

“Mislim i da je iz mene izvukla ono najbolje, a to je disciplina, jak i dobar ‘mindset’ (mentalni sklop), upornost, posvećenost, a samim tim je i podigla svest o tome da moramo da cenimo svaki dan, jer ne znamo šta sve može da se promeni u sekundi.”

 

Kaže i da je u odličnoj formi.

 

Treninge snage i kondicije radi u lokalnoj teretani TechnoGym koja, dodaje, vodi računa o higijeni i poštuje mere za sprečavanje širenja korona virusa, dok treninge borenja (boks, rvanje i brazilski jiu jitsu) radi kod kuće, u improvizovanoj sali.

 

“Odnosno, sobu od 16 kvadratnih metara sam pretvorio u odličnu salu za borenje,” kaže naš sagovornik. A da biste se uverili da Mlata ne posustaje sa svojim treninzima, zapratite ga na njegovom Instagram profilu @mlatamma i iznenadićete se koliko koraka pređe mesečno, ili koliko kalorija “sagori” i koliko sati provede na treningu.

 

Koliko ovaj MMA borac ulaže u svoje sportsko usavršavanje govori i činjenica da je prošle godine boravio na Tajlandu, u trening kampu u Lamai Muay Thai gym-u. “Najdragocenije iskustvo mi je to što sam imao prilike da sparingujem i treniram sa svetskim prvacima u MMA-u, Muay thai-u i kik boksu,” objašnjava. “Bilo je dosta prekretnica u mojoj karijeri, a trenutna je prelazak iz amaterskih u profesion-alne vode,” dodaje ovaj MMA borac.

 

Uostalom, njegov cilj da odradi nekoliko nekoliko profesionalnih mečeva ove godine i da ponovo bude sportista godine neće da se ispuni sam od sebe ili leškarenjem pred televizijskim ekranom ili monitorom kompjutera.

 

Na kraju, kad smo se uverili da MMA nije samo puko borenje protivnika u oktagonu, pitali smo Mlatu koja bi njegova poruka bila za nekog ko planira da se bavi MMA-om i kakav bi savet dao roditeljima čije bi dete želelo da se bavi ovim sportom?

 

“Kod mene u MMA klubu ‘Kosovska Mitrovica’ treniraju članovi starosti od 6 do 63 godine. To je najbolji odogovor na pitanje, iako sam i sam svestan te predrasude koja kruži o MMA-u,” kaže Mlata.

 

Podseća da je jedna od njegovih najmlađih članica kluba za rođendan poželela tortu u obliku bokserskih rukavica i svog trenera – Aleksandra – kao gosta.

 

“Tim primerima se trudim da privučem mlade i one koji se ‘plaše’, što mi i uspeva, budući da u klubu imam 60-ak aktivnih članova od kojih je 10-ak takmičara,” zaključuje.

NEW MAGAZINE