MNOGE VARIJACIJE U BILIJARU

08.06.2021

Malo je sportova sa tako zbunjujućim imenom kao što je bilijar. To je uglavnom zbog toga što postoji nekoliko reči ili naziva koji se odnose na prvi pogled isti sport. Bilijar, bilijar rupaš, snuker, samo su neka od mnogih imena ili bolje rečeno lica ovog sporta. Međutim, ako pažljivije pogledamo, odmah ćemo primetiti da, iako slična, ova imena se koriste za označavanje različitih varijacija stone igre u kojoj se štapovi koriste za udaranje loptica jedne o druge ili ubacivanje u džepove oko ivice stola. Bilo da se radi o bilijaru, bilijaru rupašu ili snukeru, činjenica je da je ovo prilično popularna igra na Kosovu, baš kao i u ostatku sveta. U nastavku vas pozivamo da pročitate kako su nastale neke verzije ove igre.

 

Bilijar

Prema Američkom bilijarskom kongresu, bilijar je nastao iz igre na travnjaku slične kriketu u 15. veku. Kada se igra premestila u zatvoren prostor, zeleni stolovi su korišćeni kako bi se simulirala trava. Prvobitno su se kugle u bilijaru navodile palicom sa velikim vrhom umesto bilijarskog štapa i kroz nešto slično vratima (wicket) u kriketu. Igra se vremenom razvijala i proširivala tako da su uvedeni stolovi sa džepovima i najava udarca za bodove, uživajući široku popularnost u Americi 1920-ih. Pojam bilijar potiče od francuskih reči billart („drveni štap“) i bille („kugla“).

 

Bilijar rupaš (Pool)

Kako je popularnost bilijara rasla, bilijarski stolovi postajali su uobičajeni u salonima za klađenje u kojima se stavljao ulog na konjske trke ili druge opklade. A pošto je ukupan fond opklade na engleskom jeziku poznat pod nazivom “pool” džepni bilijar počeo je da se povezuje sa ovim pojmom. Neki profesionalni igrači bilijara sa rupama (rupaša) i dalje koriste termin bilijar za ono što je opšte poznato kao bilijar rupaš (pool). Pojam bilijar se generalno može koristiti za bilo koju vrstu igre na stolu koja se igra uz pomoć štapa i kugle, dok bilijar sa rupama (rupaš) uglavnom označava igru sa džepovima.

 

Engleski bilijar

U Velikoj Britaniji, međutim, bilijar označava i engleski bilijar, varijaciju u kojoj se koriste samo tri kugle, pri čemu igrač udara svoju belu kuglu i crvenu napadačku kuglu kako bi pomerao protivničke kugle. U ovoj igri nema džepova. Ovo je jedan od najstarijih sportova na svetu, a svetsko prvenstvo datira još iz 1870. godine, a englesko prvenstvo iz 1888. godine.

 

Snuker

Od svih ostalih varijanti, snuker (engleski: snooker) je danas najpopularniji. Prvenstva u ovom sportu se uživo prenose na najpoznatijim TV kanalima kao što je Eurosport, a tokom COVID-19 pandemije ovo je bio jedan od prvih sportova koji je počeo da organizuje takmičenja nakon prvog perioda zaključavanja.

 

Ovaj sport je takođe jedinstven zbog načina na koji je nastao. Naime, u oficirskoj kantini Jedanaestog devonširskog puka Britanske vojske stacioniranog u indijskom gradu Džabalpuru (tada poznat kao Jubbulpore) 1875. godine, poručnik Nevil Frensis Ficdžerald Čembrlen izumeo je igru snuker. Dok je eksperimentisao sa već postojećom igrom crnog bilijara (varijanta bilijara s rupama), u kojoj se koristilo 15 crvenih kugli i jedna crna kugla, Čembrlen je ubacio dodatne obojene kugle i tako je rođena nova igra. A pošto je čuo da su se mladi kadeti koji su studirali na Kraljevskoj vojnoj akademiji u Vulviču u slengu nazivali „snukeri“, Čembrlen je primetio i da svi koji su igrali ovu novu verziju crnog bilijara bili „snukeri u igri“, tako da se ovo ime odmah zadržalo.

 

Još jedna jedinstvena karakteristika snukera je veličina stola. Njegove dimenzije su 365,8 cm × 182,9 cm. Visina stola od poda do vrha gumenih ivica je 86,4 cm. Sto ima šest rupa sa džepovima. Nedostatak stola u punoj veličini jeste veličina prostora koja je neophodna da se u njega smesti sto. Iako su bilijarski stolovi uobičajeni za mnoge pabove, snuker se obično igra u privatnom okruženju ili u javnim snuker salama. Sad kada znate istorijat, možda je vreme da izađete i oprobate se u jednoj ili dve partije i saznate zašto je bilijar (bez obzira na verziju) toliko popularan.

NEW MAGAZINE