MONT EVEREST VIŠI NEGO RANIJE

24.11.2021

 

Nepal i Kina su zajedno objavili da je Mont Everest, najviša svetska planina, za 86 centimetara viša od dosadašnjeg službenog podatka i da je “krov sveta” sada na visini od 8.848,86 metara.

Dosada je službena visina Mont Everesta iznosila 8.848 metara, što je bio prihvaćeni rezultat merenja indijskih naučnika pedesetih godina prošlog veka.

 

Revidirani podatak o visini, Kina i Nepal su objavili nakon što su svoje geodete 2019. i 2020. godine slali svaka država na svoju stranu Mont Everesta.

 

Rasprava o stvarnoj visini vrha intenzivirala se poslednjih godina zbog zabrinutosti da postoji mogućnost da je smanjena zbog velikog zemljotresa 2015. godine.

 

Revidiranu visinu snežnog sloja na vrhu Everesta zajednički su objavili kineski i nepalski ministri spoljnih poslova Vang Ji i Pradip Kumar Gjavali nakon istraživanja obe zemlje.

 

Planinari i istraživači tvrde da se prethodnih godina nije promenila samo visina, već i izgled planine.

 

Tako je 2017. godine britanski planinar izvestilo da se srušila jedna njena strana koja je zapravo bila opisana kao poslednja glavna prepreka na glavnoj ruti do vrha, što ju je učinilo potencijalno dodatno opasnom za alpiniste koji pokušavaju da osvoje ovaj svetski vrh.

 

Nepalska ekspedicija koja je bila na vrhu prošle godine i kineska, koja je bila ove, novu su visinu izmerile koristeći se globalnim navigacijskim satelitskim sistemom, radarima za snimanje pod površinom, skenerima, antenama i drugom opremom koju su poneli.

 

Bilo je to prvi put da istraživači visinu vrha mere s vrha jer se to dosad radilo tradicionalnim trigonometrijskim metodama.

NEW MAGAZINE