MUDL (MOODLE)

25.09.2020

Mudl je platforma za učenje koja je napravljena da bi pružila jedinstven, moćan, bezbedan i integrisan sistem edukatorima, administratorima i učenicima, a koji stvara prilagođenu sredinu za učenje. Stvorena je od strane osnivača Mudla i glavnog programera Martina Dugiamasa (Martin Dougiamas).

 

Tokom odrastanja u australijskom zaleđu s’kraja 70-ih godina prošlog veka, Martin Dugiamas se školovao putem „Škole vazduha“. To je značilo da su časovi održavani putem radio talasa, što je bila praksa koja se koristila do 2009. godine, kada je zamenjena bežičnim internetom. Ovo mu je dalo uvid o učenju na daljinu od rane mladosti.

 

Nakon odrastanja je studirao na Kertin Univerzitetu gde ga je njegovo iskustvo sa alatima za internet kurseve(Web CT) podstaklo da istraži alternativni metod za učenje na daljinu.

 

Tokom 1999. godine počeo je testiranje ranih prototipova Sistema za upravljanje učenjem. Od tada se Mudl razvio u projekat koji je podržan od strane 80 firmi partnera Mudla širom sveta. Pokretanjem desetina hiljada sredina za učenje širom sveta, Mudlu veruju velike i male institucije i organizacije, uključujući Šel, Londonsku Školu Ekonomije, Državni Univerzitet Njujorka, Majkrosoft i Otvoreni Univerzitet.

Mudlov broj od 213 miliona korisnika širom sveta koji dolaze sa akademskog nivoa i nivoa kompanija čini ga najviše korišćenom platformom za učenje na svetu. Dizajniran je da podrži i nastavu i učenje. Zahvaljujući prostom interfejsu, karakteristici prevuci i otpusti i dobro dokumentovanim resursima, uključujući stalna poboljšanja korišćenja, lako je savladati i koristiti Mudl. Neke od njegovih glavnih karakteristika su:

 

Besplatan je i bez nadoknade za licenciranje

 

Mudl je besplatan kao softver otvorenog koda pod Opštom Javnom Licencom(GMU). Svako može da prilagodi, proširi ili modifikuje Mudl za komercijalne ili nekomercijalne projekte bez nadoknade i da ima koristi od efikasnosti troškova, fleksibilnosti i drugih prednosti korišćenja Mudla.

 

Uvek ažuriran

 

Pristup otvorenog koda Mudlovog projekta znači da se on stalno proverava i unapređuje kako bi se prilagodio trenutnim i razvojnim potrebama svojih korisnika. Mudlove višejezičke mogućnosti se staraju da ne postoje jezička ograničenja za učenje na daljinu. Mudlova zajednica je započela prevođenje Mudla na više od 120 jezika (taj broj raste) tako da korisnici mogu lakše da pristupe svojoj Mudl stranici uz mnoštvo resursa, podršku, razgovore sa ostalim korisnicima na različitim jezicima.

 

Platforma za učenje sve u jednom

 

Mudl pruža najfleksibilniji skup alata koji podržavaju i mešovito učenje i 100 posto kurseve na daljinu. Konfigurišite Mudl tako što ćete omogućiti ili omemogućiti izvorne funkcije i lako integrišite sve što je potrebno za kurs koristeći potpuno svoj skup ugrađenih funkcija koji uključuje spoljne alate za rad kao što su forumi, vikipedije, čatovi i blogovi.

 

Veoma fleksibilan i potpuno prilagodljiv

 

Zato što je softver otvorenog koda, Mudl može biti prilagođen na bilo koji način uključujući prilagođavanje individualnim potrebama. Od nekoliko studenata do miliona korisnika, Mudl se može prilagoditi za korišćenje na časovima za mali broj učenika ali i velikih organizacija.

 

Zbog svoje fleksibilnosti i prilagodljivosti, Mudl se može prilagoditi za korišćenje u obrazovanju, biznisu, neprofitabilnom sektoru, vladi i kontekstu zajednice.

 

Moćan, bezbedan i privatan

 

Posvećeni očuvanju sigurnosti podataka i privatnosti korisnika, sigurnosne kontrole u Mudlu se stalno ažuriraju i implementiraju u razvojne procese i softver koji štiti od neovlašćenog pristupa, gubitka podataka i zloupotrebe. Mudl se lako može otpremiti na lični bezbedan „klaud“ ili server radi potpune kontrole.

 

Koristite bilo kada, bilo gde na bilo kom uređaju

 

Mudl je zasnovan na internetu i može mu se pristupiti bilo gde u svetu. Sa podrazumevanim mobilnim interfejsom i kompatibilnošću sa svim pretraživačima može se pristupiti sadržaju na Mudl platformi, koji je lako dostupan i konzistentan na različitim internet pretraživačima i uređajima.

 

Podržan od strane jake zajednice

 

Mudl projekat je podržan od strane aktivne međunarodne zajednice, tima posvećenih programera sa punim radnim vremenom i mreže sertifikovanih Mudl partnera. Vođen otvorenom saradnjom i ogromnom podrškom zajednice, projekat nastavlja da postiže brze ispravke grešaka i poboljšanja, sa novim velikim nadogradnjama svakih šest meseci.

NEW MAGAZINE