MUZIČKA ŠKOLA „STEVAN MOKRANJAC“

22.02.2021

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ osnovana je 1949. godine u Prištini, kao gradska niža muzička škola. Prvo odeljenje srednje muzičke škole formirano je 1961. godine pri tadašnjoj učiteljskoj gimnaziji. Nakon 1999. godine škola nastavlja svoj rad u OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici sve do 2015. godine, da bi nakon toga dobila svoj prostor u obrazovnom centru u Lapljem Selu. Škola nosi ime velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

 

Osim muzike koja dopire iz učionica, na ulasku u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“ pažnju privlače uramljene nagrade, kojih ima gde god da se okrenete. Učenici ovde pohađaju nastavu klavira, harmonike, solfeđa. Prijatni zvuci dopiru iz različitih pravaca, a prema rečima direktora Andrije Jovića, za upisivanje muzičke škole pored želje, najvažniji je talenat. On za Magazin For You ističe da su rezultati učenika ove škole impozantni.

 

Ima zaista mnogo nagrada, sve su im podjednako drage, ali direktor je izdvojio prvu nagradu sa Međunarodnog festivala `Mladi virtuoz` u Beogradu, kao i prvu nagrada na Republičkom festivalu muzičkih i baletskih škola u Zrenjaninu.

 

Jović je naglasio da je veoma ponosan na sve učenike i nastavnike i veruje da će svi nastaviti da i dalje nižu uspehe i dobre rezultate. Na Međunarodnom takmičenju klavirista koje je od 23. do 30. decembra 2020. godine održano u OŠ „Vladimir Đorđević“ u Aleksincu, učenici Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Gračanica – Laplje Selo osvojili su tri treće nagrade i jednu pohvalu. Tako su okončali godinu koja je za njih bila zaista uspešna jer su za nepunih mesec dana osvojili čak devet priznanja i nagrada.

 

Muzika kako univerzalni jezik

 

Direktor dodaje da bi voleli da im se u budućnosti omoguće i časove gitare, violine ili nekog duvačkog instrumenta. Pored talenta, za uspeh je neophodno dosta odricanja, prakse i rada. Mladi muzičari svesni su toga, pa osim na časovima, vežbanje nastavljaju i kod kuće.

 

Epidemija koronavirusa nije uticala na rad ove škole, ali jeste na nastupe. “Postoje mnoge platforme za onlajn nastavu, tako da smo mi počeli da sprovodimo nastavu bez većih problema . Sve se rešava u hodu, tako da za sada nastava za učenike Muzičke škole teče regularno. To je svakako bolja solucija, u odnosu na potpunu obustavu nastave. Deca znaju da moraju da vežbaju, a i da ih neko nadzire i daje im instrukcije“, istakao je direktor. Ipak kaže da im nedostaju takmičenja i nastupi, jer zapravo njihov posao jeste scena. On dodaje da stalno rade na tome da obezbede što bolje uslove za učenike i nastavnike i  na pravi način prezentuju aktivnosti.

 

Muzika je univerzalni jezik naglašava i priseća se zajedničkog koncerta, koji je organizovao KFOR kada su učenici muzičke škole Stevan Mokranjac i škole iz Prištine  svirali poznata dela velikih svetskih kompozitora, a na kraju su zajedno otpevali “We are the world”, odnosno “Mi smo svet”. „U eri kompjutera i interneta, mislim da bavljenje muzikom pomaže i u učenju ostalih sadržaja i predmeta. Izuzetno je važno da pored svih aktivnosti koje imaju deca tokom dana, odvoje vreme i počnu da uče da sviraju na nekom instrumentu. Ponavljam, muzika je univerzalni jezik i najlakše zbližava ljude, zato pozivam sve čitaoce vašeg magazina da je što više praktikuju“, poruka je Andrije Jovića, direktora muzičke škole Stevan Mokranjac u Lapljem Selu.

NEW MAGAZINE