NADA PETRONIĆ: SANJA O OLIMPIJSKOM ZLATU U KIK BOKSU

12.09.2022

 

Šesnaestogodišnja Mitrovčanka Nada Petronić, kik boks trenira već sedam godina. Članica je Kik boks klub “Kosovska Mitrovica” u svom gradu a takođe je i reprezentativka Srbije u ovom sportu. Ova borkinja, učenica je Srednje medicinske škole sa domom učenika u severnom delu Mitrovice i aktuelna je evropska šampionka u low kick disciplini.

 

Počeci bavljenja kik boksom

Ljubav prema ovoj modernoj borilačkoj veštini, počela je, otkriva Nada u razgovoru za Magazin 4You, još u osnovnoj školi, na časovima fizičkog vaspitanja. Naime, Nada nije htela da bavi sportovima kao što su odbojka, košarka i fudbal, odnosno ekipnim sportovima gde se grupno takmiči, već je njena želja bila da se takmiči kao jedinka – sama, te je stoga odlučila da želi da se bavi kik boksom.

 

Iako veoma mlada, u dosadašnjoj takmičarskoj karijeri ostvarila je zapažene rezultate. Od prvog takmičenja koje je održano u 2019. godine u Kraljevu, kada se i okitila zlatom, ona nastavlja da niže uspehe. “Vicešampion sam Svetskog kupa, aktuelna sam evropska šampionka, takođe i balkanskog prvenstva i prvenstva Srbije ”, kaže Nada. Bronzom se okitila i na Svetskom kupu, koji je održan u junu u Budimpešti, glavnom gradu Mađarske.

 

Upitali smo je i da li ima neku omiljenu nagradu. “Moja omiljena borba i moja omiljena pobeda je naravno sa Evropskog prvenstva koje je meni veoma značajno, a nadam se osvajanju i Svetskog prvenstva ove godine”, ističe.

 

Profesionalni sport – odricanja

U profesionalnom sportu kojim se bavi potrebno je mnogo odricanja, od svega, kako kaže, najpre od škole, koja njoj lično puno znači. Takođe, dok se svi njeni vršnjaci druže i izlaze, ona trenira jer ima više treninga dnevno i pripreme za takmičenja. Nekad, iskreno priznaje, Nada to može da bude mnogo za jednu šesnaestogodišnjakinju, ali ipak ona je ponosna na sebe što je takva kakva jeste i što je svoj život posvetila sportu, a ne nečemu drugom.

 

Planovi za budućnost

Uzor joj je trener, Milun Milenković, a cilj joj je da osvoji Olimpijske igre kao i Svetsko prvenstvo za kadete i juniore, koje se održava ove godine u septembru mesecu u Italiji. Priprema se i za Svetsko prvenstvo koje je očekuje ovog meseca. Ipak, Nada ponavlja da bi joj najveća titula u karijeri bile Olimpijske igre, te se nada da će učestvovati narednih godina na nekima od njih, jer je kik boks 2018. godine dobio priznanje Međunarodnog olimpijskog komiteta i tako postao deo olimpijske porodice sportova.

 

Slobodnog vremena gotovo i da nema. Uglavnom ga provodi učeći ali i voli i druženja. Ni društvene mreže joj nisu nepoznanica, najviše koristi Instagram, TikTok i WhatsApp.

 

Na dosadašnji uspeh zahvalnost duguje je svom treneru, kao i prijateljima i porodici koje je podržavaju u svemu što radi. Takođe, zahvalna je i medicinskoj školi koju pohađa, kao i direktorici ove škole Marini Biševac, na podršci koju joj pružaju. Dodaje i da njen razredni starešina Vladan Tomović uvek ima razumevanja I da joj uvek izlazi u susret kada ima neko takmičenje.

 

Bavite se sportom

Nada je mladima na Kosovu poručila da se što više bave sportom i da istrajavaju u tome što rade. Imala je poruku i za one koje se sportom ne bave. “Onima koji se ne bave sportom, poručujem da počnu jer bez sporta nema sveta”, kaže ova mlada kik bokserka.

 

NEW MAGAZINE