NAJBOLJE VR NAOČARE (HEADSET-OVI) NA TRŽIŠTU U 2021. GODINI: VRHUNSKA OPREMA ZA VIRTUELNU STVARNOST

02.06.2021

 

 

Ideja o virtuelnoj stvarnosti ili VR-u naravno nije nova. Ona već godinama kruži u IT krugovima, ali nedavno je tehnologija probila neke od dugogodišnjih barijera. Poslednjih godina ove VR naočare postaju sve pristupačnije i u pogledu cene i upotrebljivosti. Možda je sve počelo s uređajima poput Google-ovih Cardboard naočara koje otvaraju vrata svima koji imaju pametni telefon, ali danas su čak i headset-ovi vrhunske tehnologije jednostavniji za upotrebu i privlačniji. Savremeni uređaji za video igre takođe imaju bolje performanse i mogu vam pružiti realistična virtuelna okruženja u udobnosti vašeg doma, što VR doživljaj čini mnogo uzbudljivijim. Navodimo neke od najboljih VR sistema dostupnih na tržištu.

 

HP Reverb G2

Ako tražite najbolje od najboljeg, Reverb G2 je po našem mišljenju trenutno najbolja opcija. HP Reverb G2 su trenutno jedne od najboljih VR naočara koje se mogu kupiti. To je zahvaljujući tome što imaju jedne od najboljih sočiva i najveći broj piksela, sa rezolucijom od 2160 x 2160 piksela po oku, pružajući veoma zadovoljavajuće vizuelne prikaze. Ovaj uređaj razvijen je u saradnji sa Valveom i Microsoftom, što znači da je kompatibilan i sa Windows Mixed Reality i sa Steam VR, pružajući vam najbolje iz oba sveta. Kamere za praćenje lica, udoban dizajn i fantastično igračko iskustvo zaokružuju ovaj sjajan paket.

 

Oculus Quest 2

Oculus Quest 2 nije samo fantastična nadogradnja originalnog Quest-a, sa boljim vizuelnim prikazima i karakteristikama, već su i pristupačne, lake za korišćenje VR naočare, i bili biste ludi da ih ne kupite. Oculus Quest 2 je još jedan kandidat za titulu najboljih VR naočara i to ne samo zato što je ovo jedan od najpristupačnijih headset-ova za virtuelnu stvarnost. Ovaj headset je bežičan i nije ga potrebno povezati na računar kako bi se koristio, ali poseduje dovoljno hardvera za igranje nekih od najboljih VR igara. Sjajni vizuelni prikazi, vrhunski zvuk i mogućnost povezivanja i još više igranja uz Oculus Link čine Quest 2 još posebnijim.

 

Sony PlayStation VR

PlayStation VR je eliminisao mnoštvo barijera za virtuelnu realnost jer predstavlja dodatak već postojećoj platformi. Donosi prožimajuće iskustvo igranja na vašoj postojećoj konzoli i široko je dostupan. Umesto da izbaci kompletan VR sistem, Sony je ponudio PS VR kao dodatak za PS4, PS4 Slim i PS4 Pro konzole, što znači da je pristupačniji u pogledu cene od uređaja kao što su Oculus Rift ili HTC Vive. PlayStation VR koristi iste tehnologije kao i ostali uređaji, iako je njegova rezolucija ekrana manja od one koju koriste HTC i Oculus. Prati kretanje vaše glave i koristi PlayStation kameru, u kombinaciji sa vašim regularnim PS4 kontrolerom ili PlayStation Move kontrolerima pokreta, kako bi predstavio VR iskustvo. Ovo je dodatak za vaš PS4, koji će mnogi verovatno videti kao lak izbor za VR.

 

Google Cardboard

Cardboard je sasvim razumna opcija: ako želiš da se oprobaš u VR a da ne potrošiš bogatstvo, ovo je dobra opcija za početak. Google Cardboard je prvi put predstavljen 2014. god. kao bukvalno kartonski okvir na rasklapanje u koji možeš da umetneš svoj pametni telefon. Leopta Google Cardboard-a je dvostruka: prvo, cena hardvera je gotovo minimalna, često je besplatan, a drugo, univerzalan je, podržava širok spektar modela pametnih telefona – praktično sve što može da stane i da se pričvrsti u prednji deo.

Google ima čitav niz aplikacija za ovaj uređaj i stavio je fokus na podsticaj razvoja i ulaganje u budućnost VR-a. Postoji čitav niz Cardboard aplikacija sa sadržajima, kao i mogućnost gledanja okruženja od 360° kao što su Google Street View ili gledanje sadržaja od 360° na YouTube-u.

(Izvor: www.pocket-lint.com)

NEW MAGAZINE