NAJBOLJI FILMOVI CHADWICKA BOSEMANA

06.11.2020

Chadwick Boseman (Čedvik Bouzman), najpoznatiji po svom privlačnom izvođenju u revolucionarnom Marvelovom filmu “Crni panter”, preminuo je 28. avgusta od raka debelog creva, u 43. godini. Bolest mu je dijagnostikovana 2016. godine i tokom borbe protiv bolesti snimio je neke od svojih najpoznatijih filmova, poput Marvelovih blokbastera i novog Netflixovog filma Spikea Leea (Spajka Lia), “Da 5 Bloods”. Bosemanovi filmovi svedoče o njegovoj zaostavštini. Od izmišljenih kraljeva, do istorijskih ličnosti poput Jackiea Robinsona (Džekija Robinsona), Boseman je bio poznat po tome što je portreisao ljude na koje je publika mogla da se ugleda. Tokom svoje kratke, ali uspešne karijere, Boseman je igrao u 15 filmova i 16 televizijskih produkcija. Izlistali smo 5 najboljih Bosemanovih filmova. Pored toga, možete da čitate i o Bosemanovom poslednjem filmu “Ma Rainei’s Black Bottom”, adaptaciji predstave Augusta Wilsona koja će se na Netflixu pojaviti kasnije ove godine.

 

Get On Up (2014)

 

Boseman temeljno beleži energiju i manire soul pevača, da ne bi bilo iznenađenje ukoliko pomislite da je osoba sa ekrana u “Get On Up” zapravo bio James Brown. Film iz 2014. kombinuje događaje iz Brownovog života u nelinearnoj naraciji, ističući kulturni uticaj koji je imao.

 

42 (2013)

 

Prikazan 2013. godine, 42 je bio Bouzmanov film za proboj. Igrao je Jackiea Robinsona, legendarnog Bruklin dodžera – prvog afroamerikanca koji je igrao u Glavnoj ligi bejzbola. Film je uspostavio obrazac koji će Boseman ponavljati tokom svoje karijere: Dostojanstveno otelotvorenje istorijskih ličnosti.

 

Crni panter (2018)

 

Crni panter je bio prvi veliki film o superherojima u kojem je nastupio afroamerički protagonista i u kojem su gotovo svi glumci afroamerikanci. Boseman je glumio kralja T’Čalu, vođu Vakande, tajne afričke države koja je tehnološki naprednija od svake druge zemlje. T’Čala se takođe pojavio u dva filma Osvetnici i Kapetan Amerika: Građanski rat.

 

Maršal (2017)

 

Boseman je glumio Turgud Maršala, prvog sudiju afroamerikanca Vrhovnog suda 1967. godine, u dirljivoj biografskoj postavci tokom jednog od Maršalovih ranih suđenja.

 

Da 5 Bloods (2020)

 

Najnoviji film Spikea Leea, “Da 5 Bloods”, fokusira se na grupu vijetnamskih veterana koji se vraćaju na prve linije borbe kako bi pronašli svog komandanta i zakopano blago. Kako je Lee rekao, film je zahtevao iscrpljujuće snimanje i Boseman se dobro nosio tom prilikom.

“Snimali smo Da 5 Bloods na Tajlandu, bilo je vrelo, džungle, planine, a Chadwick je tamo bio sa nama sve vreme. Nikada nisam sumnjao da nešto nije u redu”, osvrnuo se Lee tokom odavanja pošte Bosemanu.

 

 

NEW MAGAZINE