NAJPOZNATIJE EVROPSKE SUPE I ČORBE

01.04.2021

Supa je jedna od najstarijih i najuniverzalnijih namirnica na svetu, a skoro svaka kultura ima neku vrstu supe ili čorbe. Širom planete ljudi su još od praistorije svašta nešto “krčkali” u posudama, od školjki, kornjača do bambusa. Vrela hrana omogućavala je preživljavanje sa stabilnim žitaricama, sa začinskim biljem i drugim sastojcima koji su dodati u ishranu ili u lekovite svrhe. Neke od njih su poput boršča, postale i simboli svojih država

 

 

U supe se može dodavati testenina, riža, tvrdi, najbolje preprženi hleb ili jaja.

 

 

Poznate supe različitih evropskih kuhinja, ogledalo su njihovih gastronomskih posebnosti, omiljenih namirnica i njihovih kombinacija.

 

 

Predvodnici u supama, kao i svemu ostalom, što se tiče evropske kuhinje, su Francuzi.

 

 

Francuska supa od luka često se služi na gala večerama kao jedno od predjela. Francuski Consomme naziv je za krepku mesnu supu koja je često osnova mnogih drugih supa i sosova.

 

 

Najpoznatija italijanska supa je Minestrone. Poznata italijanska supa je i Stracciatella čiji su osnovni sastojci pileći temeljac i jaja, uz naravno dodatak parmezana.

 

 

Španski Gazpacho je hladna supa od svježeg povrća primarno paradajza, koja originalno potiče iz Andaluzije, a zavisno o španskoj pokrajini priprema se s kockicama isprženog hljeba, zgušnjava se pavlakom i brašnom ili joj se dodaju kuvana jaja.

 

 

Grci su svoj “gastronomski stil” u svijetu proslavili supom Avgolehmonoh koja je bazirana na jajima i limunu. Jedina razlika između supe i istoimenog umaka je što je supa malo rjeđa i u nju se dodaje riža.

 

 

Mađarska kuhinja je uticala na sve okolne svojom gulaš supom. Jedno od najpoznatijih poljskih jela je supa Krupnik – ječmena supa s povrćem.

NEW MAGAZINE