NAJVIŠE ZGRADE NA SVETU – PET ARHITEKTONSKIH ČUDA

03.05.2024

U potrazi za arhitektonskim podvizima koji će nadmašiti sve prethodne, čovek je oduvek težio stvaranju građevina koje će se uzdići do nebesa. Zahvaljujući napretku u građevinskim materijalima i metodama, ova težnja postaje stvarnost. Betonski divovi s futurističkim strukturama dosežu nebo, definirajući ono što je nekada smatrano nemogućim. U nastavku, istražite pet najviših zgrada na svetu koje su postale simboli arhitektonskog dostignuća.

 

Burdž Kalifa, UAE – 828 metara

Najviša zgrada na svetu, Burdž Kalifa (Burj Khalifa), smeštena je u Dubaiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sa visinom od 828 metara i 163 sprata, ova građevina predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola modernog građevinarstva i luksuza. Sastoji se od hotela, stambenih jedinica i tržnih centara, prostirući se na površini od 2 km2. Izgradnja je trajala šest godina, a nakon završetka 2010. godine, Burdž Kalifa je postavio nekoliko rekorda, uključujući najviši restoran i noćni klub na svetu. Konstrukcija je napravljena od armiranog betona, aluminija i čelika, sa 24.000 prozora.

 

Merdeka 118, Malezija – 678.9 metara

U glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru, nalazi se neboder Merdeka 118. Ova najviša zgrada u Maleziji i jugoistočnoj Aziji doseže visinu od 678.9 metara. Ime zgrade, Merdeka, što na malajskom znači “nezavisnost”, inspirisano je istorijskim događajem proglašenja nezavisnosti ove azijske države. Izgradnja vrha ovog tornja završena je u decembru 2022. godine. Dizajn uključuje staklene fasade oblikovane kao dijamanti, simbolizirajući raznolikost Malezijaca. Broj 118 u imenu odnosi se na broj spratova koji obuhvataju tržne centre, urede, hotele i stambene jedinice.

 

Šangajska Kula, Kina – 632 metara

Šangajska Kula (Shanghai Tower) smeštena je u istoimenom gradu u Kini. Izgradnja je započela 2008. godine, a službeno je otvorena za javnost 2015. godine. Postala je najviša zgrada u Kini, sa 128 spratova koji obuhvataju kancelarijske prostore, koncertne dvorane i čak bazen na 84. spratu. Ova impresivna struktura deli rekord sa Međunarodnim finansijskim centrom Ping An za najvišu osmatračnicu na svetu. Također, ovaj neboder visok 632 metra dom je drugom najbržem liftu na svetu.

 

Abraj Al-Bait, Saudijska Arabija – 601 metar

Abraj Al-Bait, poznat kao ’toranj sa satom’, zauzima četvrto mesto na listi najviših zgrada na svetu i jedan je od najviših u Saudijskoj Arabiji. Smešten u Meki, ovaj kompleks od sedam nebodera u vlasništvu vlade Saudijske Arabije izgrađen je s ciljem razvoja turizma i usluživanja hodočasnika koji posećuju džamiju u Meki udaljenu samo 300 metara. Ovo je druga najskuplja zgrada na svetu, s ukupnim troškovima izgradnje od 15 milijardi dolara, a izgradnja je trajala sedam godina.

 

Ping An Međunarodni Finansijski Centar, Kina – 599 metara

Smešten u kineskom gradu Šenženu, Ping An Međunarodni Finansijski Centar visok je 599 metara. Izgrađen je isključivo za Ping An osiguravajuće društvo. Iako je zgrada otvorena 2015. godine, produžena gradnja trajala je do 2017. Ovaj centar ima 115 spratova i nudi mnoge sadržaje poput konferencijskih centara, maloprodajnih objekata i hotelskih soba.

 

NEW MAGAZINE