NASA-IN TELESKOP SNIMIO CRNE RUPE ZAROBLJENE U PLESU

01.07.2020

Crne rupe nisu nepomične u prostoru. One zapravo mogu da budu prilično aktivne u svom kretanju. Ali pošto su potpuno mračne i ne mogu direktno da se posmatraju, nisu lake za proučavanje. Ipak, nučnici su konačno shvatili precizan trenutak komplikovanog plesa između dve ogromne crne rupe, otkrivajući skrivene detalje o fizičkim karakteristikama ovih misterioznih kosmičkih objekata. NASA-ina laboratorija na mlazni pogon objavila je snimak ove neverovatne pojave.

 

OJ 287 galaksija je domaćin jedne od najvećih crnih rupa ikada pronađenih, sa preko 18 milijardi puta većom od masom od Sunca.

 

Orbitacija ove crne rupe je još jedna crna rupa oko 150 miliona puta veća od Sunčeve mase. Dva puta na svakih 12 godina manja crna rupa probija se kroz ogroman disk gasa koji okružuje njenog većeg pratioca, stvarajući bljesak jači od tri biliona zvezda – svetlije i ravnomernije od cele galaksije Mlečni put. Svetlu je potrebno 3,5 milijardi godina da stigne do Zemlje.

 

A pošto složena fizika sistema utiče na orbitu manje crne rupe, bljeskovi se dešavaju nepravilno. Naučnici su koristili NASA-in svemirski teleskop Spitzer za otkrivanje jednog od ovih bljeskova, potvrdivši da sada mogu predvideti vreme bljeskova i u roku od četiri sata koristeći detaljan model sistema.

 

U videu koji možete da pogledate (na linku – https://youtu.be/HBE8qBtQMuA) se nalazi i animirani dijagram koji ilustruje orbitu manje crne rupe (crvene tačke) oko veće crne rupe (stacionarna bela tačka) i njene sudare sa diskom gasa (ružičasta linija), koji se javljaju dva puta po orbiti. Godine sudara prikazane su ispod dijagrama, počevši od 1900. godine.

NEW MAGAZINE