NASA ODABRALA ČETIRI MALE ASTROFIZIČKE MISIJE ZA DALJE PROUČAVANJE

13.01.2021

Nacionalna uprava za vazduhoplovstvo i svemir (NASA) objavila je da je odabrala četiri male astrofizičke misije za dalje proučavanje. Ove četiri studije koncepta će proći reviziju pre nego što budu odobrene za let.

 

NASA je 7. januara 2021. objavila da je odabrala tri misije koje ukljčuju male satelite (poznate i kao “Smallsat”), kao i jednu misiju koja uključuje korišćenje naučnog balonga na visokoj nadmorskoj visini, a u okviru programa Pioniri astrofizike (Astrophisics Pioneers). Ovaj program je formiran pre nekoliko godina i namenjen je podršci malim astrofizičkim misijama, uključujući male satelite i naučne balone, kao i kargo Međunarodne svemirske stanice. Ove četiri misije su odabrane od 24 predloga podnetih prošle jeseni.

 

„Svaki od predloženih eksperimenata učiniće nešto što ne može nijedan drugi NASA-in teleskop, ili misija, popunjavajući tako značajne praznine u našem znanju o svemiru u celini“, rekao je administrator Thomas Zurbuchen. Dalje je pohvalio naučnike koji su smislili ove misije zbog inovativnih rešenja i razmišljanja “izvan kutije” o tome kako da sprovedu astrofizičke eksperimente od velike važnosti, a sa malim budžetom.

 

Prvi mali satelit, Aspera, proučavaće evoluciju galaksije, posmatrajući vruće gasove između galaksija ultraljubičastom svetlošću.

 

Drugi, Pandora, posmatraće kroz vidljive talase i infracrvenim zracima 20 zvezda za koje se zna da imaju egzoplanete (egzoplanete – planete izvan sunčevog sistema).

 

Treći satelit, StarBurst, otkrivaće gama zrake sa spojeva neutronskih zvezda, radeći sa posmatračima gravitacionih talasa na Zemlji.

 

Kao deo četvrte misije, Nosivost za ultra visoka energetska posmatranja (PUEO) je balonski instrument koji će meriti ultra visoke energetske neutrine iz unije neutronskih zvezda koji stvaraju crne rupe.

 

Svaka od ovih misija ima maksimalni trošak od 20 miliona dolara, što je trostruko više od troškova misija sa satelitima dimenzija 10cm x 10cm x 10cm (poznatim kao “Cubesats”), ali koji i dalje znatno manji od milijarde dolara koliko koštaju ključne NASA-ine misije.

 

Program Astrophisics Pioneers ima za cilj da razvije misije koje su prevelike za Cubesats misije, ali ne zahtevaju veličinu i složenost većih satelitskih programa kao što je Explorer.

NEW MAGAZINE