“NATURE SOUNDMAP”: POSLUŠAJTE KAKO ZVUČI PRIRODA ŠIROM PLANETE

30.06.2020

Zvukovi iz prirode su neponovljivi. Svako godišnje doba budi drugačiji zvuk. Slušali ste ptice s proleća, zrikavce tokom letnjih toplih noći, zimsku tišinu… Jeste li se onda ikada zapitali kako zvuče zvukovi u prirodi širom planete? Koristite “Nature Soundmap” i uronite u pulsirajući hor insekata u tropskoj prašumi Bornea ili se popnite na Himalaje i opustite se uz melodije ptica. Ovo su samo neki od delova sveta koje možete da oslušnete na ovoj mapi.

 

Papua Nova Gvineja? Filipini? Australija? Brazil? Kliknite na zemlju, kontinent, pritisnite “play” i slušajte. Dobićete i informacije o tome kada je snimljen zvuk, odnosno u koje doba dana, koja je tačna lokacija, o kojem se habitatu radi, kao i ko je osoba koja je snimila zvuk.

 

Na Nature soundmap-u radila je grupa od preko 90 profesionalnih snimatelja prirode širom sveta. Kombinovali su visokokvalitetne terenske snimke sa najnovijim satelitskim snimcima, tako da projekat objedinjuje neke od najlepših, najzanimljivijih i najnadahnjujućih prirodnih zvukova.

 

Mnogi snimci u kolekciji su „binauralni“ zvučni snimci, odnosno stereo snimci napravljeni sa dva mikrofona koji snimaju zvuk u rasponu od 360 stepeni. Ova tehnika snimanja najtačnije imitira prirodni doživljaj koji biste čuli sa svoja dva uha i pruža realan prikaz svih zvukova u određenom staništu, ili na određenoj lokaciji. Ako sednete, zatvorite oči i opustite se dok slušate dobro snimljeni zvučni snimak, neće proći mnogo vremena da počnete da se osećate kao da ste na tom mestu stvarno, a dobar par slušalica svakako pomaže da se poboljša doživljaj.

 

Iako je glavni fokus Nature soundmap-a na čitavim zvučnim scenama, uključeni su i odabrani snimci pojedinih vrsta koje su posebno zanimljivi primeri zvuka u životinjskom carstvu.

 

Poslušajte!

NEW MAGAZINE