Naučnici prvi put uspeli da proizvedu neuhvatljivi 99. element periodnog sistema

23.02.2021

Naučnici sa univerziteta u Kaliforniji prvi put su uspeli da proizvedu i održe misteriozni radioaktivni ajnštajnijum.

Na Zemlji ajnštajnijum ne postoji u prirodnom stanju, on je takozvani “sintetički element” otkriven prilikom ispitivanja prve hidrogenske bombe 1952. godine.

Od tada je izvedeno vrlo malo eksperimenata sa ajnštajnijumom, jer je izuzetno radioaktivan i teško ga je proizvesti.

Tokom 70 godina izotopi ajnštajnijuma bili su frustrirajuće teški za proučavanje. Ili ih je previše teško napraviti, ili se održe prekratko, a ono malo dragoceno stvorenog počinje da se raspada jako brzo.

 


Rani napori šezdesetih godina prošlog veka proizveli su taman toliko elementa da se može videti golim okom, minimalnih 10 nanograma. Kasniji pokušaji su imali malo bolje rezultate.

Ovog puta istraživači su pronašli oko 200 nanograma izotopa ajnštajnijuma E-254.

 

 

Ovo osnovno svojstvo određuje kako će se ajnštajnijum vezati za druge atome i molekule i ključno je za razumevanje vrsta hemijskih interakcija koje on može imati.

 

Naucnici smatraju da bi to moglo da pomogne ne samo u direktnom pronalaženju primena za ajnštajnijuma, već i ostatka aktinida – niza od 15 radioaktivnih elemenata sa atomskim brojevima između 89 i 103.

Istovremeno, nova otkrića takođe mogu pomoći hemičarima da identifikuju nove trendove unutar elemenata koji čine periodni sistem.

 

NEW MAGAZINE