NEDELJA BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU: OSTANITE ŽIVI I SPASITE ŽIVOTE!

14.09.2020

Bezbednost učesnika u saobraćaju je tema koja zaokuplja veliku pažnju kako u svetu, tako i kod nas. Za to postoje ozbiljni razlozi – saobraćajne nezgode su osmi najčešći uzrok smrti u svetu, a ubedljivo prvi uzrok smrti među mladom populacijom. Statistika je još alarmantnija kada su u pitanju povrede sa dugoročnim ili trajnim posledicama.

Postavlja se pitanje kako navesti vozače na savesnije ponašanje u saobraćaju, koje bi, u ovom konkretnom slučaju, značilo i to da svi vozači i putnici u automobilima koriste sigurnosne pojaseve?

Situacija je slična i sa drugim učesnicima u saobraćaju. Kako sprečiti pešake da prelaze ulicu van pešačkog prelaza, kako ih ubediti da crveni znak na semaforu ipak “preteže” nad potrebom da se potrči za autobusom?

Kazne za neprimereno ponašanje u saobraćaju postepeno se pooštravaju, ali se statistika sporo popravlja. Uostalom, kazne nastupaju onda kada se prestup ili nezgoda već desi. Za mnoge ljude, to je isuviše kasno.

 

Od 16 -22.09.2020. godine je Nedelja bezbednosti u saobraćaju, koja se obeležava u čitavoj Evropi, davanjem obećanja o poštovanju saobraćajnih pravila. Građani mogu  da ispune ovo obećanje online na web stranici ROADPOL-a: https://www.roadpolsafetydays.eu/content/make-your-pledge

Vaše vreme je vredno, ali ispunjavanje ovog obećanja traje 30 sekundi i spašava živote kroz poštovanje saobraćajnih pravila.

Slobodno podelite ovaj link, smatramo da će to podizati svest građana o poštovanju saobraćajnih pravila.

Moto Nedelje bezbednosti u saobraćaju glasi: Ostanite živi i spasite živote!

 

 

Cilj organizovanja ovog događaja je podizanje nivoa opšte bezbednosti u saobraćaju, edukacija dece,  mladih i budućih vozača o rizicima na koje mogu nailaziti kao aktivni učesnici u saobraćaju i kako ih sprečiti, informisanje o rizičnim grupama u saobraćaju i proaktivno učešće u poboljšanju opšte bezbednosti u saobraćaju.

 

NEW MAGAZINE