NETFLIX – GLOBALNI FENOMEN

25.03.2021

Jedna od glavnih globalnih mera za sprečavanje širenja pandemije COVID-19 je održavanje fizičke distance i ograničavanje kretanja, odnosno ostajanje kod kuće. Kao rezultat ove mere, ne samo na Kosovu, već i širom sveta, došlo je do povećanja interesovanja za onlajn usluge kompanija kao što su Netflix, HBO Max, Disney Plus, Hulu, Amazon Prime Video itd. S obzirom na sve veće interesovanje za ove usluge u narednim mesecima predstavićemo neke od glavnih onlajn striming usluga.

 

Zahvaljujući razvoju internet tehnologije, videokasete i DVD zamenili su provajderi streaming usluga, što je dodatno povećalo potencijal za širenje usluga kom[1]panije širom sveta i rođenje globalnog fenomena Netflix. Čak i za savršenstvo ove tehnologije, 2006. godine Netflix je ponudio nagradu od milion američkih dolara svima koji bi prvi stvorili algoritam koji bi pojednostavio i poboljšao kvalitet ove usluge. U međuvremenu, u februaru 2007., Netflix je dostigao broj od milijardu poslatih DVD-a. Međutim, streaming tehnologija ubrzo je potpuno zamenila DVD.

 

Kako je stvoren Netflix?

 

Od 1977. godine, kada je započela proizvodnja VHS (Video Home System) tehnologije pa do 2007, pored bioskopa, jedan od glavnih izvora profita u filmskoj industriji bilo je objavljivanje filmova u formatu VHS video[1]kaseta, a zatim DVD-a. Pored njihove prodaje, širom sveta osnovani su i takozvani video klubovi koji nude gledaocima mogućnost pozajmljivanja novijih filmova kao i starijih klasika pre nego što se počnu emitovati na televiziji. Godine 1997. Reed Hastings i Marc Randolph iz Scotts Valley-a u Kaliforniji osnovali su video klub Netflix. Za razliku od prethodnih video klubova, Netflix je svojim pretplatnicima ponudio mogućnost odabira filmova koje žele pozajmiti putem Interneta, a zatim su im poštom slali videokasete, a kasnije DVD-diskete, zajedno sa gotovim kovertama za povratak. Ovaj koncept omogućio im je proširenje ne samo u SAD-u, već i u nekim drugim zemljama sveta, posebno u zapadnoj Evropi.

 

Netflix danas

 

Uprkos stvaranju mnogih sestara kompanija, Netflix i dalje ostaje najbolji streaming servis. O tome svedoči činjenica da je u januaru ove godine Netflix dosegao 203,7 miliona pretplatnika širom sveta, dok je prihod tokom 2020. godine iznosio 1,2 milijarde američkih dolara. Ono po čemu se razlikuje Netflix je to što nudi mrežni streaming beskonačnog broja TV serija, filmova, humorističnih emisija, a u novije vreme i sve veću proizvodnju originalnih filmova i serija. Netflix je poznat i po izuzetno uspešnom sastavu preporuka koji se temelji na ukusu korisnika. Takođe, za svaku pretplatu može se kreirati do pet korisničkih profila, tako da pružena usluga bude što je moguće specifičnija za sve članove porodice, pa čak i prijatelje.

 

S obzirom na to da Netflix nije samo prva kompanija koja je počela nuditi usluge putem Interneta, već je i dugo vremena bila jedina, ne čudi što i dalje nema dostojnu konkurenciju. Zbog toga, bogatstvo sadržaja, zajedno sa sve većim brojem originalnih Netflix-ovih proizvoda, i dalje čine Netflix izborom broj jedan kada su u pitanju streaming usluge.

NEW MAGAZINE