NOVAK ĐOKOVIĆ: DEČAK KOJI JE OSTVARIO SVOJ SAN

04.10.2021

Za 30 godina, otkako je dobio prvi reket, do trenutka kada je set novih reketa svog generalnog sponzora poneo na svoje ovogodišnje deseto finale Vimbldona, prešao je ne put kojim se ređe ide…Nego put koji ne postoji… Put koji je svakim udarcem sam krčio.

Osvojio je jedini u istoriji, svaki grend slem najmanje po dvaput. Osvojio je jedini u istoriji, svaki masters turnir po dvaput. Oborio je rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste. Ovogodišnja titula na Vimbldonu mu je treća zaredom.

Antrfile
Počeo je igrati tenis sa 4 godine

Sa samo četiri godine je Novak Đoković počeo igrati tenis, da bi davne 1993. godine na Kopaoniku bio primećen od jugoslavenske teniserke Jelene Genčić. Ona je radila s budućim svetskim “brojem jedan” više od šest godina. Četiri godine je proveo na teniskoj akademiji u Njemačkoj. Na zahtev svog prvog trenera, mladi Novak Đoković je poslan u Pilic tenis akademiju u nemačkom Oberschleiheimu. Tamo je četiri godine trenirao po rigoroznom programu

Sa 14 godina je počeo nizati uspehe
Kao četrnaestogodišnjak je mladi Đoković napravio prve veće uspehe. Osvojio je Evropsko prvenstvo u singlovima, dublovima, kao i u timskom takmičenju.

Priča više stranih jezika
Pored maternjeg jezika, kao i većina sportista koji imaju priliku stalno putovati i Novak Đoković je iskoristio prilike i naučio nekoliko stranih jezika. Govori engleski, nemački, italijanski.

Alergičan je na gluten
Godinama se mučio sa različitim problemima koji su imali simptome sliče astmi. Kada je otkrio da je alergičan na gluten i počeo paziti na ishranu, njegov napredak je krenuo velikom brzinom.

Pije samo toplu vodu
Mnogo brine o zdravoj ishrani, a deo njegovog režima ishrane je i to da izbegava pijenje hladne vode. Smatra da usporava krvotok.

Na Vimbledonu jede travu
Proslava pobede na ovom slavnom turniru morala je sadržavati i ono o čemu se pričalo danima posle – jeo je travu po kojoj su tereni Vimbldona poznati. Kaže da ima sladak ukus…

Način života je ono što, između ostalog, Novaka Đokovića izdvaja od drugih vrhunskih sportista, a čak i kada svojim stavovima i razmišljanjima izaziva kontroverze, ne odustaje od onoga što ga je, uostalom, i dovelo do vrha. Za to je svakako zaslužan talenat, odricanje, neprestani treninzi i usavršavanje, ali Novak vrlo često na prvo mesto stavlja porodicu.

Ovo su neke od njegovih najčuvenijih izjava:
• Pobednik je onaj ko više veruje u pobedu.
• U mom slučaju, mogu reći da ništa nije nemoguće. Kada sam sa sedam-osam godina rekao da želim da budem svetski broj 1, mnogi su mi se smejali jer je delovalo kao da imam jedan posto šanse za to – ali ja sam to uradio.
• Kada se odigra i poslednji poen, mi smo i dalje ljudi. Zagrlite protivnika, recite mu ‘sjajna borba’ i to je to.
• Najviše problema zbog kojih sam bio potišten sam sam izazvao. Bilo je perioda kad nisam bio dovoljno odgovoran ili odlučan.
• Znam da uspeh ne dolazi odjednom, da se ne postiže preko noći. To je rezultat mnogo, mnogo, mnogo godina napornog rada i truda da postignete ciljeve.
• Mislim da sreća prati ne samo hrabre, već i one koji veruju da im je tu mesto.

NEW MAGAZINE