OBJAVLJEN PRIRUČNIK ZA PREVENCIJU ŠIRENJA COVID-19

19.06.2020

Ministarstvo zdravlja objavilo je priručnik za prevenciju širenja COVID-19 koji ima za cilji da zastiti građane od šurenja ovog virusa.  Ovaj dokument će se ažurirati u zavisnosti od epidemiološke situacije i procene rizika. Ostale posebne smernice biće dodate, ažurirane, dopunjene, ili izmenjene na osnovu najnovijih naučnih podataka – navodi se u ovom priručniku.

 

Trenutno sadrži smernice izrađene u različitim oblastima, a koje su prethodno analizirali i ocenili zdravstveni radnici Nacionalnog instituta za javno zdralje Kosova. Sve institucije dužne su da primenjuju utvrđene mere, a u zavisnosti od njihovih specifičnosti.

 

“Ovaj priručnik se temelji na postojećem znanju o bolesti uzrokovanom korona virusom 2019. (COVID-19), korišćenjem smernica najpouzdanijih međunarodnih institucija, kao što su SZO i CDC. S obzirom na to da je COVID-19 respiratorna bolest za koju se ne može predvideti po pitanju dugotrajnosti i koja se  može preneti sa jedne osobe na drugu, zaštitne mere za sprečavanje širenja infekcije postaće obavezne na neodređeno vreme,” navodi se dalje u ovom dokumentu.

 

Na kraju opisa priručnika stoji i da SZO i javne zdravstvene vlasti širom sveta preduzimaju mere za kontrolu daljeg širenja COVID-19. Međutim, ne postoji garancija za dugoročni uspeh. Stoga, svi delovi našeg društva – uključujući preduzeća i poslodavce – moraju da igraju svoju ulogu ako želimo da zaustavimo širenje ove bolesti.

 

Ovaj vodič trebalo bi da koriste javne i privatne institucije za izradu sopstvenih protokola specifičnih za prirodu njihovog rada/delatnosti, u cilju preduzimanja mera za sprečavanje i suzbijanje širenja COVID-19 na radnom mestu. Postojeći podaci pokazuju da je još mnogo toga što bi trebalo da se nauči o praćenju, značaju i drugim karakteristikama COVID-19, dok istraživanja i dalje traju.

 

Priručnik možete pročitati na linku u nastavu – https://msh.rks-gov.net/manuali-per-mbrojtje-nga-perhapja-e-virusit-covid-19/ .

NEW MAGAZINE