OD NEOBIČNE TINEJDŽERKE DO SVETSKE SLAVE: BILI AJLIŠ!

15.05.2020

Bili Ajliš je osamnaestogodišnja devojka koja kao izvođač odudara od ostalih po stilu odevanja, boji kose, ali i svojim numerama. Neverovatan uspon u muzičkoj karijeri doživela je tokom 2019. Ove godine je nastavljen – najmlađi je izvođač ikada koji će da napiše i snimi tematsku pesmu o Džejmsu Bondu. Ali šta se zapravo nalazi ispod čudne odeće i drečavih boja na kosi?
Kako je sve počelo? 

 

Prekretnica je bila 2015. godina, kada je Bili svoju pesmu “Okeanske oči” (Ocean eyes) objavila na Soundcloud-u. Ovo je zapravo bila koaturoska pesma sa njenim bratom, a radi domaćeg zadatka. Svoj debitantski album “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” snimila je kući, takođe sa svojim starijim bratom, Fineasom Okonelom (Finneas O’Connell). Četiri godine kasnije, ona nastupa na jednom od najvećih muzičkih festivala – Coachella, najmlađa je osoba koja je nominovana za prestižnu muzičku nagradu Gremi, i to u četiri najvažnije kategorije, sarađujući sa prestižnim muzičkim imenima. Prošle godine, list Gardijan proglasio ju je za umetnika godine. Koliko god delovalo javnosti da je njen uspeh bio strmoglav, ona je u razgovoru upravo za ovaj list objasnila da joj se čini da je sve išlo “postepeno”. “Svi misle da sam iznenada poznata, ali, znate, imala sam 13 godina kada su objavljene ‘Okeanske oči’. Opet, to jeste mnogo brže, nego što je bio slučaj sa drugima. Utrošili su 20 godina, a za mene se to dogodilo u tri. Ali svaki trenutak ove godine (2019) me je naterao da pomislim – šta se događa?”

 


Neverovante brojke uspeha

 

Bili Ajliš ima gotovo 50 miliona pratilaca na Instagramu, gotovo 25 miliona na Jutjubu, a njena pesma “Bad guy” na ovoj društvenoj mreži preslušana je 712 miliona puta. Razmere popularnosti su ogromne. Za svoje obožavatelje kaže da joj “čuvaju leđa” i da ih voli, ali i da se radi o velikoj odgovornosti. Uz ovako neverovatne brojke na društvenim mrežama, popularnost van njih je još veća. Bili Ajliš svoje tinejdžerske godine sigurno nije provela na “standardan” način. “Normalan život – nikad to nisam želela. Nije da je ovakav život ono o čemu sam sanjala, ali sve stvari koje su smatrane normalnim za odrastanje nikad nisam volela da radim… Ne mogu to da objasnim, a da ne zvučim dosadno! Prilično sam u redu s onim kako sada stvari stoje. Ne bih želela ništa drugo.” 

 

Saradnja sa drugim muzičkim zvezdama

 

Koliko je visoko na muzičkoj lestvici govori i činjenica da je zajedno sa svojim bratom sarađivala sa Selenom Gomez, Kamilom Kabelo, nuđena joj je saradanja i sa Ališom Kiz, grupom BTS. Ipak, na pitanje sa kim bi najviše volela da sarađuje, kaže da je saradnja “baš i ne zanima”. “To je pitanje koje mi se neprestano postavlja, i iskreno, to ne želim. Nije da imam nešto protiv nekog, jednostavno ne osećam tu potrebu. Volim muziku, volim druge izvođače, ali mrzim to što čim naiđem na izvođača i ceo svet je poput – ‘Bili Ajliš i neko će možda raditi pesmu zajedno!’ Zašto jednostavno ne mogu da budem prijatelj sa njima? Ne kažem da se to nikada neće dogoditi, ali to nije nešto što tražim.”

 

 

Cena slave

 

Slava je, kako je i sama Bili priznala, uticala na njeno mentalno zdravlje. Ranije se teško nosila sa onim što slava donosi. U intervjuu za kultni magazin “Vanity Fair” koji je radila tri godine zaredom – 2017, 2018. i 2019., kazala je: “Razlog zbog kojeg je to toliko uticalo na mene prošle godine (2018) bio je taj što je sve što sam želela je bilo to da izađem. Više ni ne razmišljam o izlasku. Sviđa mi se ovaj život koji imam. Volim da budem poznata. Veoma je čudno, ali i dobro. Osećam kao da to sada mogu reći, jer sam ranije to mrzela.” Bili Ajliš je postala punoletna sredinom decembra 2019, a ove godine i najmlađa osoba koja piše tematsku pesmu o Džejmsu Bondu. Njena slava i dalje raste. Koliko će da traje, ostaje da vidimo. 

NEW MAGAZINE