ODRŽAVAJ RASTOJANJE: ZAŠTITI I SEBE I DRUGE!

23.03.2021

Pranje ruku, nošenje maske, održavanje rastojanja… Sigurno često slušate o ova tri pravila. Zašto su ona važna? Svako može da dobije i da širi Kovid-19. Ali i svako od nas ima ulogu u usporavanju širenja virusa i u zaštiti sebe, svoje porodice i zajednice. Poštovanjem upravo ova tri pravila sprečavamo širenje pandemije i utičemo na takozvano zaravnjenje krive, odnosno smanjenje broja zaraženih. U tekstu pred vama čitajte šta je fizičko, a šta socijalno distanciranje i zašto je održavanje rastojanja važno.

 

Zašto je održavanje rastojanja važno?

 

KOVID-19 se širi uglavnom među onima koji su bili u bliskom kontaktu tokom dužeg vremenskog perioda. Širenje se dešava kapljično.

 

Zaražena osoba kašlje, kija, ili govori, a kapljice iz usta, ili nosa zaražene osobe dospevaju u vazduh i do osobe koja, na primer, nije zaražena. Kapljice takođe mogu da se udahnu u pluća. Virus mogu da šire i oni koji još uvek ne znaju da su zaraženi. Otud važnost održavanja rastojanja od bar dva metra. Socijalno distanciranje je posebno važno za one koji su pod većim rizikom od teške bolesti izazvane korona virusom. Ostajanje kod kuće je važno i kada imate simptome KOVID-19, ili one koji se podudaraju sa KOVID-19, ili ste bili u bliskom kontaktu sa nekim ko ima KOVID-19.

 

Važno je, dakle, da ostanete kod kuće i dalje od drugih ljudi sve dok ne budete sigurni da je bezbedno da budete u blizini drugih. Fizička i socijalna distanca pomažu u ograničavanju mogućnosti za kontakt i sa kontaminiranim površinama i zaraženim ljudima izvan kuće. Fizička i socijalna distanca Hajde da razjasnimo šta je jedno, a šta drugo. Socijalno distanciranje je strategija koja se razlikuje od fizičkog distanciranja.

 

Razlika postoji, ali je cilj i jednog i drugog distanciranja isti. Socijalna distanca u praksi podrazumeva boravak kod kuće što je više moguće, dalje od drugih kako bi se sprečilo širenje COVID-19. Zato je, na primer, uvedena praksa učenja na daljinu, rada od kuće, komuniciranja putem Interneta, a sve to kako bi se zamenio lični kontakt. Dakle, socijalno distanciranje je termin koji je ranije korišćen u pandemiji, jer su mnogi od nas ostajali kod kuće kako bi sprečili širenje virusa.

 

Fizičko distanciranje je, sa druge strane, praksa održavanja rastojanja od dva metra od drugih kako biste izbegli zaražavanje bolešću kao što je KOVID-19. Sećamo se da smo prošle godine preko dva meseca proveli kod kuće, kasnije je došlo do otvaranje zajednica i više vremena smo provodili u javnosti. Fizičko distanciranje se koristi da bi se naglasila važnost održavanja fizičkog prostora kada se nalazimo na javnim površinama. Prekini lanac Svetska zdravstvena organizacija od početka pandemije informisala je javnost zašto je važno održavanje fizičke i socijalne distance.

 

Između ostalog jer:

– nikada ne možemo sa sigurnošću da znamo da li je neko bolestan od KOVID-19;

– ograničavanje okupljanja sa ljudima van vašeg domaćinstva – poput grupnih aktivnosti i verskih događaja – može smanjiti širenje KOVID-19;

– čak i aktivnosti u malim grupama mogu dovesti do širenja KOVID-19, zameniti ih onim putem Interneta;

– ako je od vas zatraženo da se samoizolujete ili budete u karantinu, postoji dobar razlog za to. Niko ne želi da bude odgovoran za to što su se drugi razboleli, zaštitite sebe i druge i prekinite lanac prenosa KOVID-19.

 

Alternativa

  • Socijalno povezani možemo da budemo i kada smo fizički udaljeni, na primer, putem video poziva.
  • Možda volite da idete u teretanu, igrate grupni sport ili učestvujete na času vežbanja, ipak, ove aktivnosti nas dovode u bliski kontakt sa drugima. Budite aktivni kod kuće ili na otvorenom uz održavanje rastojanja od dva metara;
  • Pozdravljanje u vidu zagrljaja, rukovanja, ranije je bilo deo naše svakodnevnice, ali nas dovode u bliski kontakt sa drugima i mogu prouzrokovati širenje KOVID-19. Održavanje rastojanja je moguće i tokom pozdravljanja, a zagrljaj možete, na primer, da zamenite pozdravom pesnicom o pesnicu.

 

Zaštitimo sebe i druge!

NEW MAGAZINE