OK Sokolica – Zvečan: Klub koji raste i niže uspehe!

11.12.2020

Kraljica kolektivnog sporta? Odbojka! Ovaj timski i olimpijski sport sve je popularniji među mladima, jer je lepota zajedničkog nadmetanja za poene i pobedu, ipak, posebna. Odbojkaški klub “Sokolica” Zvečan okuplja ljubitelje ovog sporta. Posebna čar kluba je što većinu čine odbojkašice. I ne samo to. Među odbojkašicama su i oni najmlađi koji treniraju u okviru Školice odbojke.

 

Klub je formiran 2016. godine na inicijativu troje entuzijasta, bivših sportista. Ali klub već broji gotovo stotinu članova – oko 80-ak devojčica i desetak dečaka svih uzrasta.

 

“Zainteresovanost je ogromna u svim uzrastima, tako da radimo podeljeni u četiri uzrasne grupe, od školice do seniorki, a tu su i pionirke i kadetkinje,” kaže jedan od trenera i predsednik kluba, Vladan Milošević. Uz Miloševića treninge vodi i Sanja Kasalović. Oboje su licencirani treneri.

 

Smeč, blok, servis… Korak po korak, prolazi se kroz svaki odbojkaški pokret, dok udarci lopte odzvanjaju na parketu sale Osnovne škole “Vuk Karadžić” gde se treninzi i odvijaju. Na prvi pogled deluje da je sve onako kako inače protiču treninzi. Ipak, mnogo toga je drugačije ove godine.

 

“Pandemija korona virusa nas je jako poremetila, kao i većinu klubova, ali smo se snalazili, trenirali na otvorenom, radili individualno, u manjim grupama…” – objašnjava Milošević, dodajući da su izazovi zbog pandemije počeli u vreme najvećih uspeha odbojke u Zvečanu.

 

“Seniorke su se plasirale u Drugu saveznu ligu, a mlađe kategorije donosile medalje sa međunarodnih turnira,” dodaje ovaj trener, ne krijući ponos i oduševljenje zbog uspeha i upornog treninga članica kluba.

 

Ipak, bez podrške, veruje Milošević, mnogo toga ne bi postigli. Zato posebnu poruku zahvalnosti upućuje opštini Zvečan na, kako je objasnio, ogromnoj pomoći:

 

“Bez koje ne bi mogli da funkcionišemo. Takođe, pozivamo svakog – ko smatra da može da nam pomogne na bilo koji način – da nam pruži podršku.”

 

Uspesi i podrška neminovno dovode do dodatne motivacije najmlađih. Novim snagama zvečanske odbojke poseban je podstrek druženje. Za najmlađe je u vreme manje strogih mera održan turnir sa vršnjakinjama iz Gračanice i Mitrovice. Osmesi, druženje, uživanje u timskom duhu, ali i medalje je ono što je obeležilo ovaj turnir.

 

Zato se sa treninzima ne staje, u vreme pandemije izgradnja timskog duha sigurno je još važnija. Ne smemo da zaboravimo na druge i važnost uzajamne podrške, pa makar i u sportu.

 

Naravno, treninzi se održavaju u skladu sa preporučenim merama za sprečavanje širenja pandemije korona virusa.

 

“Koliko god da nam je teško, pridržavamo ih se striktno, jer nam je zaista najbitnije zdravlje naših odbojkašica i odbojkaša”, dodaje Milošević.

 

Zato je njegova poruka mladima, ali i starijima:

 

“Da se na svakom mestu i u svakoj situaciji pridržavaju mera, nadamo se da sve ovo neće još dugo trajati”.

 

Kao poruka za kraj je sigurno i ona koja se tiče odbojke.

 

Milošević poziva sve dečake i devojčice da ukoliko žele da se bave sportom da ih potraže u sali zvečanske osnovne škole, ili kontaktiraju na njihovoj Fejsbuk stranici (Odbojkaski Klub Sokolica Zvecan).

 

Naći ćete pregršt fotografija, ali lepotu timske igre ipak otkrijte uživo ukoliko to epidemiloške mere budu omogućavale.

NEW MAGAZINE