OSKAR 2023: FILM “SVE U ISTO VREME” APSOLUTNI POBEDNIK SA SEDAM ZLATNIH STATUETA

13.03.2023

Na 95. po redu dodeli Oskara film kompanije “A24” i rediteljskog dua Danijels otišao je iz “Dolby Theatre” sa najvećim brojem zlatnih statua. Ovogodišnji Oskar bio je u znaku naučnofantastične akcije “Sve u isto vreme” (“Everything Everywhere All at Once”) koji je imao 11 nominacija i odneo sedam nagrada.

 

Film Danijela Kvana i Danijela Šejnerta, poznatijih kao Danijels,  pobednik je u kategoriji za “najbolji film”, glavna glumica Mišel Jo  pobednica je u kategoriji “najbolja ženska uloga”, a Džejmi Lu Kurtis kao”najbolja sporedna ženska uloga”, a ovo je ujedno i njena prva nominacija za Oskara u 45-godišnjoj dugoj glumačkoj karijeri.

 

Velika povratnička uloga Brendana Frejzera u filmu reditelja Darena Arofonskog “Kit” osigurala mu je Oskara u za najbolju mušku ulogu.

 

Frejzer u ovom filmu glumi profesora sa prekomernom težinom koji pokušava da popravi odnos sa otuđenom ćerkom.

 

Takođe, Frejzer je transformisao izgled za film, a sam film osvojio je Oskara za najbolju šminku i frizuru.

 

Adaptacija romana Eriha Marije Remarka “Na zapadu ništa novo” (All Quiet on the Western Front) odnela je četiri nagrade, ujedno i nagradu za “najbolji internacionalni film”.

 

Ovogodišnja dodela Oskara pratila je već dobro utaban put filmskih događaja koji ga prate BAFTA, Zlatni globus, Critics Choice Awarads i SAG, pa osim manjih varijacija u pojednim kategorijama većih iznenađenja nije bilo u odnosu na ranije filmske događaje.

 

Najbolji film – “Sve u isto vreme”

 

Ostvarenje “Sve u isto vreme” je opisan kao nadžanr i kombinacija apsurdne komedije, akcije i drame.

 

Film o multiuniverzumu u kojem sredovečna žena i vlasnica perionice veša pokušava da moćno stvorenje spreči u razaranju svih vremenskih i prostornih tačaka debitovao je na “SXSW” festivalu 11. marta 2022. godine.

 

Zbog neobične prirode narativa i relativno malog budžeta od 20 miliona dolara, rediteljski duo Danijels uspeo je da napravi vizuelni spektakl u kojem je glumica Mišel Jeo u sedmoj deceniji izvela sve akcione i najrizičnije koreografije.

 

Što se tiče najbolje muške sporedne uloge Oskar je pripao Ki Hui Kvanu.

 

Oskar za najbolji scenario pripao je filmu “Sve u isto vreme”, dok je za najbolji  adaptirani scenario nagrađen film “Women Talking”.

 

NEW MAGAZINE