OSNOVNA ŠKOLA “MILAN RAKIĆ”, BABIN MOST

26.04.2021

Osnovna škola “Milan Rakić” se nalazi u Babinom Mostu, selu udaljenom desetak kilometara severno od Prištine. Naziv nosi po čuvenom srpskom pesniku i akademiku, a školu pohađa oko stotinak učenika,raspoređenih u osam razreda. Žarko Petrović, direktor škole kaže za Magazin For You da je škola nastala pre više od jednog veka, davne 1918. godine. Uprkos tome što je školska zgrada veoma oronula i pruža samo osnovne uslove za školovanje, direktor naglašava da im je moto zdravo i odgovorno okruženje, rad i disciplina, stalna edukacija i napredovanje. Veliki broj pehara i diploma u hodnicima dokaz su koji dovoljno govori o kvalitetu ove škole, njenih učenika i nastavnog procesa. Kroz školu je prošlo dosta generacija i ona je dala znatan broj lekara, inžinjera, profesora.Direktor dodaje da je cilj nastavnog kadra škole da stvaraju generacije i pokolenja, koja će u modernim vremenima razvijati ljudske vrline poput časnosti i poštenja.

 

Dobar su primer i ostalim školama

U ovoj školi vode se parolom da se đaci druže što više i neguju prijateljstva, da budu dobri i obrazovani ljudi. Prema rečima direktora osnovno obrazovanje je obrazovanje koje će ih pratiti kroz celokupni život. “Đaci ove škole su poslušni, dobri i jako savesni. Roditelji su ih veoma dobro vaspitali, a mi se trudimo da nastavimo u tome. Predstavljamo primer i ostalim školama, jer gajimo dobre međuljudske odnose i duh tolerancije. Obrazovanje i vaspitanje su dve nerazdvojne komponente jednog čoveka. Te dve stvari idu zajedno i podjednako su važne” istakao je direktor.U školi se uče ruski i engleski jezik. Između školskih obaveza i onih koje imaju kod kuće, nađu vremena i za sportske aktivnosti. U razgovoru sa učenicima škole saznajemo da su dosta aktivni u seoskom kulturnoumetničkom društvu “ Kosovka devojka”, koje je širom Kosova poznato po svom radu u oblasti folklora. Međutim pandemija koronavirusa, negativno je uticala i sprečila ih u organizovanju koncerata i druženju sa ostalima. Ipak se nadaju da se epidemiji nazire kraj, a u međuvremenu se disciplinovano pridržavaju svih propisanih mera. U budućnosti škole planiraju da u okviru mogućnosti opreme kabinete, ali i da stalnim usavršavanjem nastavnog kadra unaprede nastavni proces. Takođe će velika pažnja biti posvećena saradnji sa roditeljima da bi se što više stvorila dinamična i podsticajna atmosfera za rad u školi.Kažu nam i da dosta čitaju Magazin For You, jer na taj način upoznaju druge škole na Kosovu, njihov rad, ali i svoje vršnjake iz tih škola.

 

 Ponosni na uspehe kolega

Direktor Žarko Petrović ponosan je i na uspehe svojih kolega koji rade u školi. “Pružamo deci obrazovanja koliko smo u mogućnosti, trudimo se da ono bude na zavidnom nivou jer je osnovno obrazovanje prvi stepen u njihovom školovanju. Dete edukujemo da u ovoj fazi bude sposobno da samo nauči gradivo, da sazna i spozna svet oko sebe i samostalno upotrebi veštine i navike. Mi smo tu, kao prosvetni radnici da im damo smernice u njihovom osposobljavanju za samostalni život”, istakao je Petrović. On poručuje svojim učenicima i čitaocima našeg magazina da budu dobri đaci i uspešni članovi društva, da budu analitični, promišljeni i da preispituju sve ono što nauče, kao i da uvek budu hrabri i idu svojim jasno zacrtanim putem u bolju budućnost.

NEW MAGAZINE