OSNOVNA ŠKOLA “SVETI SAVA”, PLEMETINA

29.10.2020

Osnovna škola “Sveti Sava” se nalazi u mestu Plemetina u opštini Obilić. Nosi ime prvog srpskog prosvetitelja Rastka Nemanjića – Svetog Save. Posetili smo nedavno ovu školu da bismo videli kako se nastavnici i profesori snalaze u novoj školskoj godini, imajući u vidu promenjene okolnosti, nastale u celom svetu usled pandemije COVID-19.

 

Po rečima profesorke matematike i vršioca dužnosti direktora ove škole, Sunčice Žarković, đaci, roditelji i nastavnici ovu školsku godinu dočekuju poput svih – sa strepnjom, jer je uvođenje vanredne situacije značilo i prestanak tradicionalnog školovanja i prelazak na sasvim nov način predavanja kako za nastavnike, tako i za đake, a to je – učenje na daljinu. Trenutno se rad u ovoj školi kombinuje, ali ono što im je najbitnije je da svi ostanu potpuno zaštićeni od virusa.

 

Broj dece u odeljenjima se nadgleda, uz sve preporuke nošenja maski i održavanja propisane razdaljine.

 

“Nije lako, ali svi ovu situaciju shvatamo ozbiljno. Razlika u odnosu na tradicionalnu nastavu je velika, ali većina prosvetnih radnika je u prethodnom periodu imala priliku da učestvuje u sličnim projektima i obukama, zbog čega smo se brzo snašli. Promenio se način rada – oslanjamo se na postojeće nastavne planove i programe, stavljajući akcenat na ključne pojmove i znanja“, objašnjava nam Sunčica.

 

Govoreći o školi, kaže nam da je ono što ovu školu karakteriše – multietnička komponenta, jer isto školsko dvorište dele sa školom koja izvodi nastavu na albanskom jeziku, “Pandeli Sotiri“.

 

Tokom letnjeg raspusta tehničke služba obe škole imale su mnogo posla da bi se školski prostor doveo u red kako bi đacima bilo što ugodnije, u tome im je posebno pomogao KFOR, uz čiju donaciju je obnovljeno igralište, koje koriste deca svih zajednica ove opštine.

 

Igralište je obnovljeno zahvaljujući projektu civilno-vojne saradnje koji finansira NATO, a dovršila ga je Regionalna komanda KFOR-a Istok. Košarkaške table, mreže i lopte takođe su deo donacija KFOR-a, a kako bi se omogućilo učenicima da se na pravi način bave sportovima na otvorenom. Direktorka Žarković istakla je da imaju odličnu saradnju sa KFOR-om, kao i da ne propuštaju da unaprede dobru atmosferu, toleranciju i pozitivan stav među učenicima obe škole.

 

“I jednima i drugima mnogo znači ovaj teren. Saradnja je dobra, nemamo nikakvih problema, nadam se da će tako i ostati. Poruka svima je da uče što više, da se druže i uživaju u svojoj mladosti”, kazala je ona.

 

Govoreći o planovima za budućnost, direktorka škole naglašava da će, u skladu sa situacijom i raspoloživim resursima, nastaviti da rade na modernizaciji nastavnog procesa i razvijanju posebnih programa za podršku učenicima u procesu učenja. Kao i u svim ostalim školama, i u ovoj postoje brojne vannastavne sekcije i sportske aktivnosti, a pehari, medalje i diplome krase učionice i hodnike OŠ“ Sveti Sava” u Plemetini.

 

Struktura nastavnog kadra omogućava kvalitetnu realizaciju svih aktivnosti, čak i tokom ovog perioda pandemije.

 

„Mi se trudimo da budemo umereni u zahtevima i da izbegnemo preveliko opterećenje dece. Učenici imaju svakodnevne obaveze, a time se zadržava kontinuitet u radu, pa stoga neće izgubiti radne navike. Trudimo se da im sadržaji budu zanimljiv. Time ih motivišemo za rad tokom ovog vremena u doba korone” istakla je Žarković.

 

Želja svih zaposlenih u ovoj školi je da se situacija što pre normalizuje, da se đaci u potpunosti vrate regularnom nastavnom procesu, ali u međuvremenu poručuju našim čitaocima da što je više moguće paze na svoje zdravlje i da se pridržavaju svih propisanih mera. A do neke nove posete kratko nam poručuju: Čuvajte sebe i svoje bližnje!

NEW MAGAZINE